Vegeta házilag

2011-09-07

sponsored links

 A vegeta a (sajnos) leggyakrabban használt fûszerkeverék: én már az elõszobában kiszagolom, ha az ételbe került, és ahol ez így történik, biztos, hogy nem kérek enni. Nemcsak azért, mert a szag a középiskolai menzára emlékeztet, ahol az életemben látott legborzasztóbb ételeket próbálták velem megetetni, még csak nem is azért, mert mindennek egyforma íze lesz tõle, hanem mert egyszerûen egészségtelen.

Ha most a konyhapulton végignézek, és elképzelem, hogy ezekbõl az ínycsiklandó zöldségekbõl hogyan lesz fakósárga por piros, fekete és zöld szemcsékkel, végleg elmegy tõle az étvágyam. Természetesen nem készülök házi szárításra, egyszerûen összedarálom a hozzávalókat, és sóval tartósítom. Létezik egy másik lehetõség: az egyenként ledarált zöldségeket egy napig szárítjuk, csak ezt követõen keverjük össze. Így valóban kevesebb só kell hozzá, és eláll egy dunsztosüvegben a kamrában is, viszont az íze kevésbé lesz intenzív.

Az én módszerem lényege, hogy a zöldségek levét is felszívja a só, így tulajdonképpen ennek kiváltására használom a fõzésnél, nemcsak fûszerezésre. Azoknak, akik szoktak ételízesítõt használni, mindenképpen ajánlom: az elkészítése könnyû, és tartósítószerek nélkül kapják ugyanazt az ízhatást.

Hozzávalók:

- 1 közepes méretû zellergumó + a zöldje ...


Folytats a blogon ... ketcicakonyhaja.blog.hu/2011/09/07/ve...

sponsored links

Keres?s