Vasárnapi reggelik no.3: buggyantott tojás briósban
sponsored links
A buggyantott tojás az egyik kedvenc tojásételem, és ennek több oka is van: olyan, mint a lágytojás, csak már nem kell tojáshéjjal bajlódni, de mellette nagyon elegáns, pedig semmi más nem kell hozzá, csak tojás. Persze ahhoz, hogy tényleg elegánsan nézzen ki, nem árt valami elegáns körítést is adni hozzá. Egyszer a legjobb barátnõmmel Torontóban egy gyönyörû francia étteremben reggeliztünk, ahol friss croissant, valami isteni szárított sonka, zöldspárga és hollandi mártás volt a körítés, ott szerettem meg igazán ezt a reggelit. Úgyhogy amikor buggyantott tojást csinálok, mindig kitalálok hozzá valami jópofát.
Most szendvics, vagy a barátaim szerint burger lett belõle, friss briósban, baconnel és egy pici bazsalikommal.
Brióst viszonylag sokszor csinálok, mert nagyon egyszerû, néha fonott kalács lesz a tésztából, de gyakrabban fonok és csavarok belõle briósokat, mert az sokkal izgalmasabb. A részletes recept itt. Tipikus vasárnap reggeli bíbelõdés, legalábbis nekem. Imádom. Geri még alszik, vagyis nem alszik, csak még nem akar felkelni, de engem már lökdös ki az ágyból, hogy csináljak reggelit...aztán amikor már illatoznak a briósok a sütõbõl felkel és segít bacon-t sütni, teríteni...elszüttyögünk így jó egy óráig, hogy aztán pár pillanat alatt megegyünk mindent.
Sokan azt hiszik, hogy a buggyantott tojás elkészítése bonyolult, pedig nem az, csak figyelni kell pár dologra, amikor csináljuk. Én egy kis átmérõjû, de magas falú lábasban szoktam csinálni, egyszerre egy darabot. Minél frissebb a tojás, annál jobb, mert a fehérje annál vastagabbra fog fõni. Sót nem szabad a vízbe tenni, mert a fehérje nehezebben fog szilárdulni miatta, viszont egy kevés ecet segít, hogy jobban összeálljon. Profiknak persze ez nem igazi recept, csak egy reggeli ötlet...hmm, de még milyen!
Buggyantott/posírozott tojás (hozzávalók - 2 fõre):
4-5 tojás + ecet
4-5 szelet bacon szalonna ...