Vasárnapi ebéd - Mustáros tokány zöldbabbal
sponsored links
Szeretek tokányt fõzni hétvégén, mert egyrészt olcsó, másrészt meg szinte mindennel lehet variálni, a borsótól kezdve a gombán át a csemege uborkáig, csak a wikipédián van vagy 15 változat. Nekünk az utóbbi, a csemege uborkás hentes tokány a kedvencünk, de most valahogy nem volt hozzá kedvem. Aztán eszembe jutott a Hugh féle mustáros csirkeragu, amit még márciusban ettünk. A csirke mellé annyira jó volt az a mustáros tejszínes mártás, gondoltam a tarja mellé sem lehet rossz. Vettem még fél kiló zöldbabot is mellé, annak úgyis most van szezonja. Roppanósra fõzve, utána kis vajon megforgatva szinte minden mellé meg tudom enni. A kettõ együtt, pergõs rizzsel, pohár hideg rizlinggel tökéletes vasárnapi ebéd.
Hozzávalók (4 fõre)
80 dkg sertéstarja, tokányra (csíkokra) vágva,
Egy közepes fej hagyma, finomra aprítva,
Két gerezd fokhagyma, finomra aprítva,
Egy csokor petrezselyem, levelei, szárai külön-külön felaprítva,
4-5 kakukkfûág,
3-4 zsályalevél,
5-10 dkg kolozsvári szalonna, felkockázva,
1.5 dl száraz fehérbor (olaszrizling),
6 dl húsleves alaplé,
Tengeri só,
Frissen õrölt fekete bors,
Két evõkanál dijoni, vagy angol mustár,
1,5 dl sûrû tejszín,
30 dkg zöldbab,
Diónyi vaj
Egy magasabb falú serpenyõben, vagy lábasban süssük zsírjára a szalonnát. Ha elkészült szedjük tányérra.
A tarját sózzuk, borsozzuk, majd a kisült zsíron nagy láng felett pirítsuk körbe, ami elkészült szintén szedjük egy tányérra, és tegyük félre.
Öntsünk még egy-két evõkanálnyi olívaolajat a lábasunkba ha kevés lenne a zsír, majd dinszteljük meg rajta a felaprított hagymát a petrezselyemszárral, fokhagymával, zsályával. Adjuk hozzá a tarját, kakukkfüvet, öntsük fel fehérborral, forraljuk el teljesen. Öntsük fel kétharmadáig alaplével, kis lángon, félig lefedve rotyogtassuk egy-másfél órát. Az elfõtt levet közben pótoljuk. Ha a hús megpuhult, keverjünk hozzá két evõkanálnyi angol mustárt, hagyjuk kicsit együtt rotyogni, hogy veszítsen az erejébõl. Adjuk hozzá a tejszínt is, de már ne forraljuk fel. Végül szórjuk meg felaprított petrezselyemlevéllel.
Miközben a hús fõ, készítsük el a rizst, blansírozzuk a zöldbabot lobogó sós vízben, majd forgassuk át serpenyõben kevés vajon.
Ha mindennel kész vagyunk, szedjük tányérra a rizst, rá a zöldbabot, húst, szaftot, végül szórjuk meg a félretett pirított szalonnával.