Vasárnapi ebéd: falusi tyúkhúsleves, ropogósra sült tyúk színes, pirított zöldségekkel
sponsored links
Most egy kisebb tyúkot kaptam a kezeim közé, a legutóbbi 3,5 kilóstól éppen egy kilóval volt "szegényebb". Természetesen falusi alapanyag, szabadlelkû, kapirgálós volt a lelkem. Másból nem is érdemes tyúkhúslevest fõzni. A 3,5 kilós tyúkból is figyelemre méltó ebédet fõztem, érdemes itt bepillantani ebbe a vasárnapi ebédbe.
A húslevesen szinte soha nem variálok, azt hagyományosan kell megtanulni jól megfõzni és kész. A levesbetét tekintetében szoktam kicsit élénkíteni a változatosságon, mondjuk bajor óriásgombócot vagy fürjtojást fõzök bele a fõtt zöldségek és aprólék mellé. A csigatészta nagy kedvenc, ritkábban rá tudom beszélni a családot cérnametéltre, mint éppen most is.
Azért van egy-két apróság, amivel emelek a leves íz harmóniáján. Semmiképpen nem az, hogy teletömöm sok és túl sokféle zöldséggel. Ez húsleves zöldséggel és nem zöldségleves.
Szerintem az egyik plusz, amit érdemes hozzáadni a póréhagyma, a másik pedig a szegfûbors.
Ugyanakkor lehet egy kicsit játszani azzal, hogy milyen legyen a leves karaktere. Lehet, hogy mosolyfakasztó, de én delejezni szoktam az alapanyagot és ahhoz tervezem a pontos hozzávalókat. Most ezeket:
2,5 kilós szabadtartású tyúk
2 közepes sárgarépa (nem salátarépa)
1 nagyobb fehérrépa - gyökér
1 kisebb fej karalábé (ha túl sok a répa és a karalábé, akkor a leves édes lesz)
1 cikk zeller (a vastagabb részénél 2 ujjnyi) ...