Vastagmákos
sponsored links
Valami mákosat szerettem volna készíteni, de nem tudtam hogy mi is legyen az.
Aztán eszembe jutott, hogy valamikor régebben elmentettem egy klassz receptet Hankkától, aminek a receptjét a nagymamájától örökölt meg.
Örülök hogy Hankka megosztotta velünk nagymamája receptjét mert így mi is megkóstolhattuk.
A vastagmákos süti nagyon finom, csak buzdítani tudok mindenkit hogy ragadjon fakanalat és készítse el :))
Hozzávalók :
nálam egy 30 x 20 x 7 cm-es kerámia tepsi
- a tésztához :
30 dkg liszt
fél csomag sütõpor
15 dkg porcukor
15 dkg ráma
2 db tojássárgája
2-3 evõkanál tejföl
- a töltelékhez :
370 ml baracklekvár
10 dkg ráma
20 dkg porcukor
20 dkg darált mák
14 dkg liszt
fél csomag sütõpor
2 db tojásfehérje
2 deci tej
- a mázhoz :
15 dkg porcukor
5 dkg kakaópor
5 evk. tej
Elkészítése :
Egy tálba kimérjük a lisztet, sütõport , rámát és a porcukrot, majd összemorzsoljuk.
Hozzágyúrjuk a tejfölt és a tojássárgájákat, amivel egynemû tésztát gyúrunk.
Ketté osszuk, majd a tepsit kibéleljük szilikonos sütõpapírral és erre rakjuk rá az egyik méretre nyújtott lapot.
Tetejét lekenjük a lekvárral.
A töltelékhez , a porcukrot a rámával egy kicsit kikevertem fakanállal, majd hozzáadtam a darált mákot a sütõport, a lisztet, a tejet.
Összekevertem és végül belekevertem a kemény habbá vert tojásfehérjét is.
Az így elkészült tölteléket a tészta tetejére halmoztam és egyenletesen elkentem rajta.
Kinyújtottam a másik féladag tésztát is a tepsi méretére és befedtem vele a tölteléket, majd egy villával több helyen megszurkáltam, hogy sülés közben tudjanak távozni a keletkezett gõzök.
Elõmelegített sütõben 180 fokon gáz 3 fokozaton kb 45 perc alatt készre sütöttem.
Amikor kihûlt , elkészítettem a csokimázát a tetejére.
A vajat felolvasztottam és hozzákevertem a többi hozzávalót is.
Szép fényes egynemûvé melegítettem és a sütemény tetejére öntöttem.