Varrógép torta készítése
sponsored links
Az anyagot Bartus Dóra készítette a SilverShark Productions megbízásából
Fotó: Darida Tibor
Nehézségi fok: Közepes
Eszközszükséglet: Közepes
Szükséges alapanyagok és eszközök:
Tortaburkoló massza
Nyújtófa
Gabona massza
Ételfestékek (piros, barna, fekete, citromsárga)
Arany és ezüst színû lüszter festék
Szilikon nyomda
Betû-kiszúró
Marcipánmintázó eszközök
Szilikon végû mintázó ecset
Kés
Fû kinyomócsõ
Ecset
Csipke kiszúró
Hurkapálcika
Fondant kinyomó pisztoly
A varrógép torta elkészítéséhez szükségünk lesz egy úgynevezett gabonamassza nevû anyagra, amely rizspehelybõl készül. Élelmiszerüzletekben tudunk vásárolni hozzá gabonapelyhet, amelybõl létezik csokis és sima verzió is. Magát a varrógépet igen nehéz lenne piskótából és krémbõl elkészíteni, hiszen annak nagy a súlya és nem tartja meg a formáját támaszték nélkül.
Gabonamassza recept:
150 gramm rizspehely
280 gramm pillecukor
3 evõkanál vaj
A vajat egy nagyobb hõálló tálba tesszük és mikrohullámú sütõben megolvasztjuk. Az olvadt zsiradékot elkenjük a tálban, úgy hogy mindenhová jusson, majd beleszórjuk a pillecukrot. Ezután visszarakjuk a mikróba és addig hevítjük, amíg a pillecukor el nem olvad. Végül belerakjuk a gabonapelyhet és alaposan elkeverjük. Egy akkora tálat kikenünk olajjal, amibe a massza bele fog férni, majd belerakjuk és a tetejére sütõpapírt teszünk. Ennek segítségével pedig a tenyerünkkel alaposan lepréseljük. 20 percig pihentetjük, majd utána a kívánt formára alakítjuk.
Kiegészítõk, díszítõelemek elkészítése
A tortához szükségünk lesz számos apró kiegészítõre, amelyeket elõre elkészíthetünk.
A kisollót szürke burkolóanyagból csináljuk. Nem túl vékonyra nyújtjuk, és egy kés segítségével kivágjuk a két szárát. Egymásra fektetjük a két darabot és összeragasztjuk. Az összetételhez, az olló közepéhez egy kis csavart mintázunk. Száradás után az egészet lekenjük ezüst színû lüszter festékkel.
A gyûszû elkészítéséhez szintén szürke masszára lesz szükségünk. Formázunk egy kis kúpot, és az aljára körben vékony hengert ragasztunk. A felületét fû kinyomócsõvel tudjuk megmintázni. A tûket virágmasszából, vagy tragantból alakítjuk ki, hogy teljesen ki tudjuk szárítani õket és legyen tartásuk. Vékonyra hengereljük õket. A gombostûk végére színes gombócokat ragasztunk. A varrótûk tetejére pedig egy kis rést alakítunk ki marcipánmintázó eszköz segítségével. Ezeket is lekenjük ezüst színû lüszter festékkel.
Tipp: a lüszter festéket mindig szárazon vigyük fel a felületre egy puha ecset segítségével. A burkolómasszát, amelynek a felületét lüszterrel szeretnénk kezelni, mindig színezzük meg olyan színûre, mint maga a lüszter festék. (Ezüst esetében szürkére, ha arany színt szeretnénk, akkor pedig barnás árnyalatúra, stb.) Így tudjuk a legszebb hatást elérni.
A szabócentihez citromsárgára színezett burkolómasszára lesz szükségünk. Hosszabb alakot nyújtunk, majd egy késsel egyenletes sávot vágunk ki belõle. Feltekerjük, majd fekete ételfestékkel és egy vékony ecsettel megfestjük a rovátkákat és a számokat rá. A mérõszalag végét szürke masszából készítjük el és ezüst színû lüszter festékkel tesszük élethûbbé.
Spulnikat is készítünk fehér masszából. Elsõként egy hengert formázunk, és a két végét késsel levágjuk. Két lapos korongot vágunk ki, melyeket ráragasztunk. A gömb végû marcipánmintázóval a közepébe mélyedést készítünk alulra és felülre is. Fondant kinyomó pisztollyal cérnát készítünk és rátekergetjük a spulnikra. (Helyettesíthetjük a marcipánmintázót tollal, ceruza végével, fondant kinyomó pisztoly hiányában tenyerünkkel is sodorhatunk vékony cérnát.)
A tûpárna kialakításához rózsaszínûre színezett anyagból gömb alakot formázunk, majd fehér masszából háromszögeket ragasztunk rá. Marcipánmintázó eszközzel varrás-mintázatot nyomkodunk bele, majd ételfestékkel apró mintákat festhetünk a felületére. Néhány tût szúrunk bele.
A torta alapja
A torta fa erezetes alapjához tetszõleges ízû és töltelékû téglalap alakú tortát készítünk. Lekenjük vajkrémmel, hûtõben dermesztjük, majd beburkoljuk halványbarna tortabevonó masszával. Szilikonvégû mintázó ecsettel, vagy egy hasonló eszközzel fa erezetet karcolunk a felületre.
Fa erezet készítése egyszerûen: A tortát egy nagyobb ecset segítségével átkenjük barna ételfestékkel, majd egy szivacsot sárgás-barna festékbe mártunk, és az egész felületét áthúzzuk vele a száliránynak megfelelõen. Egy kisebb ecsettel a fában lévõ ?görcsök? színét elmélyítjük sötétebb barna festékkel.
Varrógép formázása gabonamasszából
A varrógép formáját gabonamasszából alakítjuk ki. Sütõpapírra helyezzük, majd hûtõben dermesztjük körülbelül. fél órán át. Ezután egy éles késsel a teljes felületét simára igazítjuk és átkenjük vajkrémmel mindkét oldalát. Ismét hûtõbe rakjuk addig, amíg a vaj meg nem dermed rajta.
A vajkrémmel lekent varrógép alapot fekete masszával két részletben beburkoljuk. Elõször a tetejével kezdjük. A felénél egyenletesen szabjuk körbe egy éles késsel a masszát rajta és fordítsuk meg, majd a másik oldalát is burkoljuk be és szintén vágjuk le a felénél. Az összetételt pedig marcipánmintázó eszközzel kissé dolgozzuk össze.
A varrógép elejébe hosszában szúrjunk be egy hurkapálcikát. A gabonamasszába is szúrjuk bele. Ez fogja tartani a varrógép kar súlyát. A hátsó részbe szintén szúrjunk egy pálcikát. Mindkét hurkapálca a fa alapzatba is bele kell, hogy érjen, hiszen ezzel fogjuk a tortára rögzíteni. Az elõl lévõ pálcikát vonjuk be szürkével, majd fessük ezüstre. Ez lesz a tû. A szálvezetõket is ragasszuk rá.
A varrógép oldalán lévõ kézi kereket fekete masszából készítjük. Elõször egy vastagabb gyûrût formázunk, majd a tetejére egy kereszt alakú részt ragasztunk, amelynek a közepe legyen vastagabb, hogy egy hurkapálcikát bele tudjunk majd szúrni. Ezzel fogjuk majd a tortához rögzíteni. Szárítsuk ezt az elemet legalább egy napig!
Tipp: fekete burkolóanyagot nagyon nehéz otthoni körülmények között elõállítani, hiszen rengeteg ételfestékre lenne szükségünk hozzá. Javaslom a készen kapható fekete burkolóanyag használatát!
A varrógéphez egy csipkeszerû anyag-darabot is készítünk. Ehhez fehér masszát nyújtsunk ki, majd csipke-kiszúróval csináljuk meg a szegélyét. A tetejére vékonyra nyújtott rózsaszín darabot ragasztunk.
Az elõre elkészített fa alapzatra egy fekete téglalapot helyezünk, amely legyen kissé nagyobb méretû, mint maga a varrógép, majd emeljük fel óvatosan a varrógépet és szúrjuk bele a tortába a hurkapálcikák segítségével.
A tû részhez helyezzük el gyûrten az elõkészített csipke anyagot.
A varrógép oldalán és alapzatán lévõ aranyszínû motívumokat legegyszerûbben szilikon nyomdával vihetjük fel a felületre. Száraz lüszter festékbe nyomjuk a nyomdát és óvatosan a felületre nyomjuk. Vigyázzunk, hogy ne mozduljon el a mûvelet közben és ne maszatoljunk.
A Singer feliratot betû kiszúróval készítjük el és felragasztjuk a varrógépre. Természetesen szilikon nyomda és betûkiszúró hiányában ecsettel is megfesthetjük a mintázítot a varrógépen.
Végül helyezzük el a kiegészítõket a torta körül.
Ugye, hogy nem is olyan nehéz, mint elsõre gondoltuk?
Sok sikert nektek is!