Variációk tökfélékre
sponsored links
Zsenge spárgatök , amelyiknek még ehetõ a magháza karikákra vágva, cukkini hosszában szeletelve, vagy mint a képeken kis kerek, amúgy tölteni való cukkinikbõl készíthetjük a kis tornyokat.
Elõször a felvágott tököt lisztbe forgatjuk, és kevés olíva olajon mindkét oldalát megsütjük, és egy papírtörlõre kiszedjük.
A variációk a tökfajták változatosságával kezdõdtek, és az öntetekkel folytatódnak.
A majonézes variációban egy tojássárgáját kikeverünk 1 dl olíva olajjal, melyet cseppenként adagolunk. Kis citrommal, és cukorral, sóval ízesítjük.
Elsõ variáció:
A tálaló tányérra helyezzük az elsõ szelet tököt megkenjük a majonézzel, rá egy tekerésnyi borsot õrölünk, megszórjuk apróra vágott kaporral, és ráhelyezzük a következõ tökszeletet, így rétegezzük egymásra a hozzávalókat. Ügyeljünk rá hogy alul legyenek a nagyobb átmérõjû szeletek, és felülre kerüljön a legkisebb.
Második variáció:
A majonéz helyett csak friss citromlével megöntözzük a szeleteket, és kaporral megszórjuk,sózzuk, borsozzuk.
Harmadik variáció:
Az elsõ két esetekhez szétnyomott fokhagymát adunk még hozzá.
Adhatjuk elõételnek, vagy köretként egyaránt. Ha a vártnál több vendég állít be nagyon gyorsan elkészül, és gyakorlatilag mindennel harmonizálnak az ízei.