Variációk sós kelt tésztára
sponsored links
Szabadságom az utolsó naphoz érkezett. Nõvéreméknek búcsúzóul egy igazi kelt tészta parádét rittyentettem, több variációt is készítettünk. Az alaprecept a Nõk lapja Konyha "Desszert" magazinjának 68. oldaláról való. A tészta kicsit nehezen állt össze és nehezen lehetett nyújtani, de megérte a szenvedést,mert a végeredmény isteni lett, olyan igazi " banyás" kelt tészta :)
Készült 16 kifli ( sajttal töltve, sajttal illetve szezámmaggal megszórva) és 16 csiga: sajtos-tejfölös és pesztós-sajtos.
Hozzávalók:
500 gr liszt
3 dl tej
2,5 dkg friss élesztõ
2 tk. só
1 ek+ 1 tk. cukor
2 ek. olaj vagy olvasztott vaj vagy zsír
A töltelékhez:
20 dkg reszelt trappista sajt
2-3 ek. tejföl
2-3 ek. zöld pesztó
szezámmag
1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
1. Az élesztõt langyos tejben, 1 tk. cukorral felfuttatjuk. Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk az 1 ek. cukrot, sót, olajat/zsírt/vajat ( én olajat tettem bele), a felfuttatott élesztõs tejet és alaposan kidagasztjuk. Ha nem állna össze, pici tejet adhatunk hozzá. Letakarva meleg helyen, 30-40 perc alatt duplájára kelesztjük. Újra átgyúrjuk, újra letakarva kelesztjük, majd indul a formázás.
2. Lisztezett deszkán átgyúrjuk a tésztát és 4 részre osztjuk. 1 részt kör alakúra nyújtunk, 8 cikkre vágjuk és megszórjuk a cikkeket reszelt sajttal. A szélesebb végénél kezdve feltekerjük és sütõpapíros tepsire tesszük õket úgy, hogy alulra behajtjuk a csücskét, hogy ne pöndörödjön fel sütés közben, ahogy kel. Felvert tojással lekenjük, megszórjuk reszelt sajttal vagy szezámmaggal és mehet a tepsi a hideg sütõbe.
3. Kapcsoljuk be a sütõt 200 fokra ( addig is kel a cucc, míg melegszik a sütõ), tegyünk a sütõ aljába egy vízzel teli lábast és kb. 15 perc alatt süssük készre, aranybarnára.
4. A harmadik tésztadarabot nyújtsuk téglalap alakúra, kenjük meg tejföllel, szórjuk meg sajttal és a keskenyebb felénél kezdve tekerjük fel. Vágjunk belõle ujjnyi vastag csigákat, tetejüket kenjük meg tojással és mehetnek a sütõbe.
5. A negyedik tésztadarabbal hasonlóképp jártam el: pesztóval kentem meg és sajttal megszórtam.
Végtelen számú a lehetõség: akár paradicsomszósszal is megkenhetjük, mehet rá sonka, kukorica, felvágott, és kész a pizzás csiga.
Krémsajt, újhagyma, spenót, feta sajt, bármi amit a hûtõben találunk!!