Variációk csicsókára II. A leves

2012-12-01

sponsored links



Rég elfeledett zöldségeink közül szerepel most egy, három gyors recept erejéig. A neve csicsóka, vagy ha úgy tetszik az édesburgonya, amit régen a szegények krumplijának is hívtak. Azért mert akkoriban ezt a gumós növényt nem kulináris megfontolásból fogyasztották, hanem a megélhetés egyszerû alapanyagaként volt ismert. Sok helyen megtalálható volt és szinte alig lehetett kiirtani a konyhakertekbõl, ha egyszer elszaporodott. Nem így van manapság, még kevés helyen és viszonylag drágán lehet hozzájutni. Remélhetõleg újra divatba jön és nem csak valami konyhai hóbort részeként. Annál is inkább, mert rendkívül egészséges, magas rosttartalmú, szénhidrátjai szinte mellékhatás nélkül hasznosulnak, ezért javasolt cukorbetegek számára is, mint a burgonya alternatívájaként. Konyhatechnológiai szempontból mégis a legkiemelkedõbb tulajdonsága, a sokszínûsége, készíthetünk belõle szinte bármit a legegyszerûbb pürétõl a salátákig, a leveseken át, tepsis-rakottat, vagy akár desszertet is. A következõ bejegyzésekben három nagyon egyszerû fogást mutatok, nagyon eltérõ ízkarakterekkel, két dolog közös bennük a csicsóka és a hozzájuk kóstolt bor.

Csicsóka krémleves, gyömbérrel és lila burgonya chips-el

Kétségkívül a krémlevesek a legegyszerûbb fogások a meleg konyhában. Ez a recept még ráadásul gyors is, mindössze tizenöt perc elegendõ volt a csicsókának, hogy megpuhuljon. Az alapíztõl elmozdulva, most ízfokozó gyanánt gyömbért használtam és egy kevés almaecettel tettem pikánsabbá az ételt. A lila burgonya betétként szolgált, nem csak a színe, hanem karakteres íze miatt is kitûnõen szerepelt.
Recept:
Hozzávalók (4 személyre)
0,5 kg csicsóka
2 kis fej hagyma
1 dl tejszín ...

Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/Borsod/~3/_4j...

sponsored links

Keres?s