Vargányás szarvashúsgombóc leves
sponsored links
Mi más lenne az év elsõ receptje, mint egy vadétel. Keresztszüleimmel ebédeltünk együtt karácsonykor. Szerettem volna meglepni õket valami fantasztikus étellel. Így született nyitásként ez a leves.
Elkészítési idõ: 60 perc
Hozzávalók 6 személyre a leveshez:
25 dkg sárgarépa
25 dkg zeller
25 dkg csiperke
10 dkg vargánya
2 gerezd fokhagyma
2 ek. olívaolaj
1 ek. tárkony
só ízlés szerint
3 liter víz
2 dl tejszín
3 ek. liszt
1 db egész citrom leve
A húsgombóchoz:
30 dkg darált szarvaslapocka
4 gerezd fokhagyma
1 tk. só
1/2 tk. õrölt fekete bors
10 dkg vargánya
1 db tojás
1 ek. zsemlemorzsa
- A zöldségeket megtisztítjuk, a sárgarépát felkarikázzuk, a zeller 1x1 cm-es kockákra vágjuk, a fokhagymát felaprítjuk, a vargányát szintén felkockázzuk. A csiperkét körülbelül fél centiméteres vastagságú szeletekre vágjuk, de ezt csak késõbb tesszük a levesbe.
- Egy nagy 5 literes lábasba 2 ek. olívaolajat öntünk és a zöldségeket megpirítjuk, majd ízlés szerint sózzuk az ételt (elsõ körben 1/2 ek. volt nálunk a mérce). Továbbá tárkonnyal megszórjuk a zöldségeket és felöntjük 3 liter vízzel. Közepes lángon körülbelül 25 percig fõzzük.
- Amíg fõ a leves, addig a húsgombócokat elkészítjük. A darált szarvashúst összekeverjük 1 tk. sóval, 1/2 ek. õrölt fekete borssal, 10 dkg aprított vargányával, 4 gerezd zúzott fokhagymával. Mindehhez hozzáütünk egy egész tojást és megszórjuk 1 evõkanál zsemlemorzsával.
- Alaposan összegyúrjuk az egészet és minimum 30 db apró húsgombócot készítünk. Ha bevizezett kézzel formázzátok a gombócokat, akkor sokkal egyenletesebbek lesznek és kevésbé ragadnak majd!
- 2 dl tejszínt, 3 ek. lisztet és 1 merõkanálnyi levesalapot simára keverünk. Ha csomós lenne véletlenül a habarásunk, akkor elõvesszük a jó öreg botmixert és eldolgozzuk vele azokat. Ha sima a keverékünk, akkor a leveshez öntjük folyamatos kevergetés mellett a habarást.
- Ekkor tesszük bele a levesbe a húsgombócokat és a csiperkeszeleteket. Így fõzzük tovább a levest körülbelül 15 percig.
- Tálalás elõtt egy citrom levével pikánsabbá tesszük a levest és ízlés szerint még sóval ízesíthetjük.
FOODYNY is szívesen oszt meg tõlem tartalmat!
Nyomtasd ki a bejegyzést!