Vargánya svéd gombasaláta módon, rukkolával, narancsos alma-salátaboglárka-rukkola salátával, tojással.
sponsored links
A jó ismert svéd gombasalátát gyerekkorom óta kedvelem. Saját történetem hozzá, hogy gyerekkoromban apukám néha, mikor a nagy Budapesten akadt dolga, elvitt magával, kis falusi lánykát, még az iskolából lógás terhére is, és ilyenkor hazafelé, a vonatra várva gyakran ettünk svéd gombasalátát a Déli pályaudvar régi emeleti éttermében. Mindketten szerettük ezt az ételt. Ott persze nem vargányából, sõt nem is erdei gombából készült. Én ezúttal nem friss, hanem olajban tartósított vargányából készítettem.
Elkészítés:
A vargányát korábban olajban tartósítottam, így ehhez az ételhez csak alaposan lecsepegtettem, és saját eltevésû, sûrûre fõzött paradicsomszószba fõztem, amit egészen apróra vágott vadsnidlinggel és fûszerekkel elõfõztem, és kb. félidõben adtam hozzá a vargányát. Fûszerek: szurokfû, citromos kakukkfû, citromhéj, 1 citromkarika belefõzve (de közben kóstolni, nehogy túl keserû legyen), pici narancshéj, só, õrölt fekete bors, cukor (más édesítés) ízlés szerint. Mikor már kifõtt a fûszerek íze a szószban, el is készült. Kihûlve rukkolát is vágtam bele és apró kis savanyú uborka darabokat, keveset. A végén a savasság beállítása citrommal, ha a savanyú uborkától nem lesz elég savanykás. A rukkola mustáros, borsos, kicsit kesernyés íze és az uborka savassága jól illenek az alapízekhez, és könnyítik, emészthetõbbé teszik a hidegen tálalt gombás ételt. Persze nagyon sokat nem ajánlott így sem belõle enni. A rukkoláról egyébként azt mondják, hogy vargánya íze is van. Behûtve tálalható, ezúttal fõtt tojással és gyümölcsös, vadzöldséges rukkola salátával.
Megjegyzés: Ez az étel tavasszal készült, de máskor is elkészíthetõ. Vadsnidling tél végén és tavasszal, salátaboglárka tavasszal szedhetõ hozzá, rukkola pedig tavasszal-nyár elején és az õszi hónapokban van a kertben vagy a piacokon. Friss vargányával is elkészíthetõ természetesen és más gombával is helyettesíthetõ a vargánya.
Az ételben található vadon gyûjtött összetevõk:
Ízletes vargánya (Boletus edulis)
Vadsnidling avagy nekem legtöbbször kígyóhagyma (Allium scorodoprasum), de más vékony levelû vadhagyma is lehet
Citromos vad kakukkfû (Thynus pulegioides)
Erdõkóstoló a Facebook-on még több tartalommal,