Vargabéles torta
sponsored links
Gyereknap alkalmából készítettem újra (tavaly ez volt a Segítsüti felajánlásom) ezt a vargabéles tortát a kicsi fiamnak, mivel nagyon szereti. Most is, a hagyományos módon készült, házi túróból, házi vaníliapudinggal, gyúrt tésztával és természetesen, kézzel húzott rétestésztával. Belül puha, remegõs és krémes túrótöltelékkel, a tetején pedig, ropogósra sült réteslapokkal.
Mondanom sem kell, ez nem egy 10 perc alatt összedobjuk ?bögrés? recept, de aki nem szeretne sokat pepecselni vele, készítheti bolti alapanyagokból is, igaz ennek a receptnek pont az a különlegessége, hogy mindene házi készítésû.
Vargabéles torta
Hozzávalók 24 cm-es kapcsos tortaformához :
80 kg friss házi túró
15 dkg házi finom(cérna)metélt
15 dkg cukor
4 db tojás
2 evõkanál tejföl
2 csapott evõkanál búzadara
1 csapott evõkanál kukorica keményítõ
1,5-2 dl tej
5 dkg vaj
1 teáskanál vanília kivonat
1 db kezeletlen citrom reszelt héja
5 dkg mazsola (elhagyható)
A házi réteshez:
25 dkg liszt, fele sima, fele rétes
1 db felvert tojás fele
5 dkg libazsír
1/2 teáskanál só
1/2 teáskanál ecet 10%-os
1 dl meleg víz
zsemlemorzsa
Elkészítés:
A házilag gyúrt finom(cérna)metélt nem most készült. Általában, egyszerre többféle tésztát szoktam készíteni, majd megszárítva dobozban várják, hogy felhasználjam õket. Ilyenkor egy napot rászánok és egész nap tésztát gyártok. Az alap recept 10 dkg liszt/1 db tojás. Ezt jól összegyúrom, majd miután fél órát pihent, tésztanyújtó géppel kinyújtom és széles, vagy keskeny metéltet, kockát, cérnametéltet, fodros szélû metéltet készítek.
A recepthez elõször elkészítjük a rétestésztát.
A rétestésztához a lisztet átszitáljuk, a zsírral elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, a vízben feloldjuk a sót és belekeverjük az ecetet, ezt is hozzáadjuk, összegyúrjuk, (ha szükséges, adunk még hozzá lisztet) jól kidolgozzuk, ruganyos, fényes, hólyagos tésztává, majd beolajozzuk a felületét és fél órát, langyos helyen pihentetjük.
A túrótöltelékhez, elõször készítünk egy sûrû vaníliapudingot, ehhez a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját egy közepes lábosba tesszük, hozzáadjuk a cukor háromnegyedét, a vaníliát, a keményítõt és habverõvel, jó alaposan kikeverjük fehéredésig. Hozzáadjuk a tejet és folyamatosan kevergetve addig fõzzük, amíg besûrûsödik, ekkor elkeverjük benne a vajat, majd levesszük a tûzrõl és hagyjuk hûlni.
Közben, egy másik edényben, kevés sóval vizet forralunk a tésztának. Mikor lobogva forr, kifõzzük benne a cérnametéltet, majd leszûrjük és lecsepegtetjük.
Egy nagy tálba tesszük a túrót, hozzákeverjük a langyosra hûtött vaníliapudingot, a tejfölt, a reszelt citromhéjat, a búzadarát és jól összedolgozzuk. Mikor a túrómassza jól összeállt a lecsepegtetett tésztát is és az elõzõleg leforrázott és lecsepegtetett mazsolát is hozzákeverjük óvatosan.
A rétestésztát, miután eleget pihent, lisztezett ruhán elkezdjük kihúzni, szép vékonyra, a széleirõl a vastagabb részeket lecsipegetjük.
Miután kissé megszikkadt, a kapcsos tortaforma aljának segítségével alulra és felülre is 5-5 db kerek lapot szabunk ki a tésztából.
(A maradék tésztát, újra összegyúrva, pihentetve és kihúzva megtölthetjük bármilyen töltelékkel és kisebb rúd rétest süthetünk belõle.)
A kapcsos formát vékonyan kikenjük zsírral, nagyon pici zsemlemorzsát szórunk rá, majd belehelyezzük a rétestészta lapokat, mindegyik közé kevés zsírt kenve és pici zsemlemorzsát szórva.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük a maradék cukorral és egy csipet sóval.
Hozzákeverjük óvatosan a túróhoz és az egész masszát belesimítjuk a kapcsos formába az elõkészített tésztára.
Majd a maradék tésztalapokat, szintén rárétegezzük a túrós töltelékre, a lapok közé kevés zsiradékot kenünk és zsemlemorzsát szórunk. A tetejét lekenjük a maradék felvert tojás másik felével, majd elõmelegített sütõbe tesszük és 190 fokon, kb 45-50 prec alatt megsütjük, míg a teteje szépen megpirul.
Miután megsült, hagyjuk kicsit hûlni, majd felszeletelve a tetejére porcukrot hintve tálaljuk.
Vargabéles, ahogy mi szeretjük
A narancsos sütõtök-kalácsból lett diótorta
Rumos-diós körtekrémes torta, születésnapra
Palacsintametélt torta dióval, baracklekvárral
Kakaós-banános torta
Mondanom sem kell, ez nem egy 10 perc alatt összedobjuk ?bögrés? recept, de aki nem szeretne sokat pepecselni vele, készítheti bolti alapanyagokból is, igaz ennek a receptnek pont az a különlegessége, hogy mindene házi készítésû.
Vargabéles torta
Hozzávalók 24 cm-es kapcsos tortaformához :
80 kg friss házi túró
15 dkg házi finom(cérna)metélt
15 dkg cukor
4 db tojás
2 evõkanál tejföl
2 csapott evõkanál búzadara
1 csapott evõkanál kukorica keményítõ
1,5-2 dl tej
5 dkg vaj
1 teáskanál vanília kivonat
1 db kezeletlen citrom reszelt héja
5 dkg mazsola (elhagyható)
A házi réteshez:
25 dkg liszt, fele sima, fele rétes
1 db felvert tojás fele
5 dkg libazsír
1/2 teáskanál só
1/2 teáskanál ecet 10%-os
1 dl meleg víz
zsemlemorzsa
Elkészítés:
A házilag gyúrt finom(cérna)metélt nem most készült. Általában, egyszerre többféle tésztát szoktam készíteni, majd megszárítva dobozban várják, hogy felhasználjam õket. Ilyenkor egy napot rászánok és egész nap tésztát gyártok. Az alap recept 10 dkg liszt/1 db tojás. Ezt jól összegyúrom, majd miután fél órát pihent, tésztanyújtó géppel kinyújtom és széles, vagy keskeny metéltet, kockát, cérnametéltet, fodros szélû metéltet készítek.
A recepthez elõször elkészítjük a rétestésztát.
A rétestésztához a lisztet átszitáljuk, a zsírral elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, a vízben feloldjuk a sót és belekeverjük az ecetet, ezt is hozzáadjuk, összegyúrjuk, (ha szükséges, adunk még hozzá lisztet) jól kidolgozzuk, ruganyos, fényes, hólyagos tésztává, majd beolajozzuk a felületét és fél órát, langyos helyen pihentetjük.
A túrótöltelékhez, elõször készítünk egy sûrû vaníliapudingot, ehhez a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját egy közepes lábosba tesszük, hozzáadjuk a cukor háromnegyedét, a vaníliát, a keményítõt és habverõvel, jó alaposan kikeverjük fehéredésig. Hozzáadjuk a tejet és folyamatosan kevergetve addig fõzzük, amíg besûrûsödik, ekkor elkeverjük benne a vajat, majd levesszük a tûzrõl és hagyjuk hûlni.
Közben, egy másik edényben, kevés sóval vizet forralunk a tésztának. Mikor lobogva forr, kifõzzük benne a cérnametéltet, majd leszûrjük és lecsepegtetjük.
Egy nagy tálba tesszük a túrót, hozzákeverjük a langyosra hûtött vaníliapudingot, a tejfölt, a reszelt citromhéjat, a búzadarát és jól összedolgozzuk. Mikor a túrómassza jól összeállt a lecsepegtetett tésztát is és az elõzõleg leforrázott és lecsepegtetett mazsolát is hozzákeverjük óvatosan.
A rétestésztát, miután eleget pihent, lisztezett ruhán elkezdjük kihúzni, szép vékonyra, a széleirõl a vastagabb részeket lecsipegetjük.
Miután kissé megszikkadt, a kapcsos tortaforma aljának segítségével alulra és felülre is 5-5 db kerek lapot szabunk ki a tésztából.
(A maradék tésztát, újra összegyúrva, pihentetve és kihúzva megtölthetjük bármilyen töltelékkel és kisebb rúd rétest süthetünk belõle.)
A kapcsos formát vékonyan kikenjük zsírral, nagyon pici zsemlemorzsát szórunk rá, majd belehelyezzük a rétestészta lapokat, mindegyik közé kevés zsírt kenve és pici zsemlemorzsát szórva.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük a maradék cukorral és egy csipet sóval.
Hozzákeverjük óvatosan a túróhoz és az egész masszát belesimítjuk a kapcsos formába az elõkészített tésztára.
Majd a maradék tésztalapokat, szintén rárétegezzük a túrós töltelékre, a lapok közé kevés zsiradékot kenünk és zsemlemorzsát szórunk. A tetejét lekenjük a maradék felvert tojás másik felével, majd elõmelegített sütõbe tesszük és 190 fokon, kb 45-50 prec alatt megsütjük, míg a teteje szépen megpirul.
Miután megsült, hagyjuk kicsit hûlni, majd felszeletelve a tetejére porcukrot hintve tálaljuk.
Még több finomság:
Vargabéles, ahogy mi szeretjük
A narancsos sütõtök-kalácsból lett diótorta
Rumos-diós körtekrémes torta, születésnapra
Palacsintametélt torta dióval, baracklekvárral
Kakaós-banános torta