Vargabéles habsipkával, custard krémmel tálalva
sponsored links
Ó, de nagyon régen volt, hogy utoljára készítettem.
Most nagyon megkívántam valami túrósat (mikor nem?)...volt itthon minden hozzá. Nem is vacakoltam, gyorsan elkészítettem., a végére valahogy ez is tortaformát öltött. Nem is értem :)
Itt Angliában kapható készen custard krém (angol recept ITT található ) naná, hogy vennem kellett belõle. A vargabéleshez rendkívül passzol. Ízében és állagában a mi vanília sodónkhoz hasonlítanám, csak krémesebb-selymesebb a tejszín és tojás miatt.
Igen tudom az eredeti recept szerint réteslapok közé van halmozva a túrós-tésztás réteg, de én most szándékosan nem úgy késztettem, mert ki akartam emelni a krémes belsõt a tojáshabbal.
Szerintem sikerült, juj de fincsi volt.
Vargabéles habsipkával, custard krémmel tálalva
Hozzávalók:
125 gr. cérnametélt kifõzve, 300 gr. túró, 50 gr. cukor, 1 bourbon vaniliás cukor, 50 ml. tejföl, 25 gr. vaj, 2 tojás sárgája, fél citrom reszelt héja, maroknyi mazsola
Elkészítése:
A cérnametéltet kifõzzük, leszûrjük.
Kivajazunk egy 22 cm tortaformát. a sütõt elõmelegítjük 180 fokra.
A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a 2 tojás sárgáját, cukrokat, citromhéjat, tejfölt, vajat és szép egynemûre dolgozzuk. Rászedjük a kihûlt tésztát és összeforgatjuk. A tortaformába öntjük, elegyengetjük, és betesszük sülni kb. 30 - 40 perc alatt szép rózsaszín re sül.
Tojáshab:
4 tojás fehérje, 4 ek. porcukor
Kezdjük felverni a tojásfehérjét magas fokozaton, amikor már fehéredek adjuk hozzá kanalanként a porcukrot is.
A már szép rózsaszín bélesre halmozzuk (rusztikusan), és még kb. 10 percig sütjük 160 fokon.
Vanília sodóval vagy custard krémmel tálaljuk. Langyosan a legfinomabb.