Vargabéles
sponsored links
Néha igazán vicces, így utólag, végig gondolni, hogy hogyan is alakul ki a napi menü... A pénteki speciel még elõzõ vasárnap kezdõdött, amikor is kissé elméreteztem a húsleveshez való tészta mennyiségét. Jó sok maradt, gondoltam, ebbõl vargabéles lesz, akárki meglássa. Aztán teltek a napok, csak nem jött rá ki a lépés, pedig már azt is kitaláltam, hogy a kínai kelbõl nem a szokásos zöldségleves lesz, hanem hússal turbózom (lásd elõzõ poszt). Aztán, mire elõvettem a maradék tésztát, már jobbnak láttam, ha nem használom fel... Szóval frisset fõztem, ennyit a maradékhasznosításról... Ja, és hogy miért Varga ez a béles? Na, ezt nem tudni pontosan, de azt igen, hogy Erdélybõl származik és és nem csak rétestésztába, hanem akár omlósba is lehet bélelni a túrós tölteléket.
10 dkg cérnametéltet enyhés sós vízben kifõztem.
3 réteslapot (40x40-es méret)
olvasztot vajjal megkentem, kettõt egy 20x30-as tepsibe illesztettem, úgy, hogy oldala is legyen. A kifõtt tésztát össszekevertem
25 dkg túróval,
10 dkg cukorral (részben vaníliással),
kb 3-4 dkg puha vajjal ...