Vargabéles
sponsored links
Hozzávalók egy 20X30 cm-es tepsihez:
A tésztához:
40 dkg liszt
4 nagy tojás
csipet só
A töltelékhez:
50 dkg zsíros tehéntúró
15 dkg cukor
4 egész tojás
5 dkg mazsola
2 dl tejföl
1 citrom reszelt héja
A tetejére és a tésztához:
3-4 dkg olvasztott vaj
porcukor
A lisztbõl, sóból, tojásból kemény tésztát gyúrúnk, fél órát fóliába csomagolva pihentetjük, majd tésztanyújtó gép segítségével vékonyra nyújtjuk. A tepsit kibéleljük tésztalevéllel úgy, hogy a tepsi szélére is jusson belõle. Félreteszünk annyi tésztalapot, amennyi elégséges lesz a béles tetejére, a többit ujjnyi széles csíkokra metéljük. Sós, bõ, lobogó vízben kifõzzük a tésztacsíkokat, leöblítjük, majd beleforgatjuk diónyi olvasztott vajba és hagyjuk kihûlni.
A tehéntúrót habosra keverjük a cukorral, a citromhéjjal, a mazsolával, a tojások sárgájával, a tejföllel, majd összeforgatjuk a kihûlt fõtt tésztával. Végezetül könnyed mozdulatokkal összekeverjük a keményre felvert tojáshabbal és belesimítjük az elõkészített tepsibe. Befedjük a félretett tésztalapokkal, megkenjük olvasztott vajjal és 180 C fokra elõmelegített sütõben 40-45 percig sütjük. Ha nagyon pirul a teteje, tegyünk rá egy sütõpapírt.
Ha langyosra hûlt szórjuk meg porcukorral.
Ha nincs kedvünk tésztát nyújtani lapok helyett használjunk készen vett mirelit rétestésztát, amelyeket vajjal kenjünk meg a rétegek között, tölteléknek meg fõzzünk meg 25 dkg száraztésztát.
A tésztához:
40 dkg liszt
4 nagy tojás
csipet só
A töltelékhez:
50 dkg zsíros tehéntúró
15 dkg cukor
4 egész tojás
5 dkg mazsola
2 dl tejföl
1 citrom reszelt héja
A tetejére és a tésztához:
3-4 dkg olvasztott vaj
porcukor
A lisztbõl, sóból, tojásból kemény tésztát gyúrúnk, fél órát fóliába csomagolva pihentetjük, majd tésztanyújtó gép segítségével vékonyra nyújtjuk. A tepsit kibéleljük tésztalevéllel úgy, hogy a tepsi szélére is jusson belõle. Félreteszünk annyi tésztalapot, amennyi elégséges lesz a béles tetejére, a többit ujjnyi széles csíkokra metéljük. Sós, bõ, lobogó vízben kifõzzük a tésztacsíkokat, leöblítjük, majd beleforgatjuk diónyi olvasztott vajba és hagyjuk kihûlni.
A tehéntúrót habosra keverjük a cukorral, a citromhéjjal, a mazsolával, a tojások sárgájával, a tejföllel, majd összeforgatjuk a kihûlt fõtt tésztával. Végezetül könnyed mozdulatokkal összekeverjük a keményre felvert tojáshabbal és belesimítjük az elõkészített tepsibe. Befedjük a félretett tésztalapokkal, megkenjük olvasztott vajjal és 180 C fokra elõmelegített sütõben 40-45 percig sütjük. Ha nagyon pirul a teteje, tegyünk rá egy sütõpapírt.
Ha langyosra hûlt szórjuk meg porcukorral.
Ha nincs kedvünk tésztát nyújtani lapok helyett használjunk készen vett mirelit rétestésztát, amelyeket vajjal kenjünk meg a rétegek között, tölteléknek meg fõzzünk meg 25 dkg száraztésztát.