Vaníliás õszibaracklekvár

2017-09-05

sponsored links









Nemrégiben sikerült szert tenni szép érett, sárga húsú õszibarackra. :) Annyira szépek voltak, ahogy ott sorakoztak a rekeszekben, hogy szinte véteknek éreztem lekvárt fõzni belõlük. :D Na jó, csak viccelek, de azért néhány szemet megmenekítettem friss fogyasztásra és persze sütibe is került belõlük. :) A lekvárt két adagban fõztem, az elsõnél kevesebb pektint használtam, így az az adag kicsit hígabb lett. Oda se neki, mert az ízén mit sem változtat. Lehet belõle öntet süteményekre, pohárdesszertre, palacsintára, vagy gombócokhoz. ...és ha esetleg maradna jövõ nyárra, akár fagyira is tehetjük. ;)









Hozzávalók:
õszibarack
35-40 dkg cukor / 1 kg tisztított gyümölcshús (a barack fajtájától és ízléstõl függõen)
1 vaníliarúd / 1 kg tisztított gyümölcshús
8-12 g pektin / 1 kg tisztított gyümölcshús (attól függõen, mennyire sûrû lekvárt szeretnénk)
1/2 citrom leve


  1. A barackot több vízben, alaposan megmossuk. 
  2. Egy nagy fazékban vizet forralunk, majd kisebb adagonként -amennyi gyümölcs egy rétegben kényelmesen elfér a fazékban- néhány perc alatt elõfõzzük a barackot. Keményebb baracknál ez akár 5 perc is lehet.
  3. Kicsit hûlni hagyjuk, majd héjától és magjától megfosztjuk.
  4. A gyümölcshúst kisebb darabokra vágjuk. Egy részét átpasszírozhatjuk -paradicsompasszírozón-, de ez a lépés kihagyható, mert a fõzéssel és ha jó érett a gyümölcs, amúgy sem lesz darabos a lekvár. :)
  5. Az elõkészített gyümölcshúst lemérjük, nagy fazékba, vagy lábasba tesszük. Hozzáadjuk a szükséges mennyiségû cukor felét és a citromlevet. A vaníliarudat hosszában kettévágjuk, magját kikaparjuk és a vaníliarúddal együtt a gyümölcshöz adjuk. Közepes lángon elkezdjük fõzni a lekvárt. Gyakran kevergessük, különben hajlamos leragadni.
  6. 25-30 perc fõzés után hozzáadjuk a megmaradt cukorral elkevert pektint. Alaposan elkeverjük, majd további ~10 percig fõzzük. Kiszedjük a vaníliarudakat.
  7. A kész lekvárt tiszta, száraz, csírátlanított üvegekbe szedjük. Celofánnal és/vagy tiszta, sérülésmentes fedõvel lezárjuk. Ha kész vagyunk, mehetnek pihenni 2 napot a száraz dunsztba, majd felkerülhetnek a kamrapolcra. :)













Folytats a blogon ... konyhaninnenkertentul.blogspot.com/20...

sponsored links

Keres?s