Vaníliás rózsacsokor kalács

2014-06-24

sponsored links

Már pár hónapja elmentettem egy képet egy keleti oldalról, ahol ennek a kalácsnak a formázását mutatták be. Sajnos a forrás linkjét elfelejtettem rögzíteni :-( Jó sokáig halogattam az elkészítését, nagyon idõigényesnek tartottam. Aztán ma kicsit lehûlt az idõ, az éjjel esett is és úgy döntöttem ma lesz ennek a kalácsnak a napja, hisz már olyan rég dagasztottam édeset. Nem is volt olyan nehéz, mint gondoltam. Az elsõ rózsa után már könnyen ment a többi. A maradék tésztát nem akartam kidobni, így ezt a sodort szegõt találtam ki hozzá.
Ez egy töltetlen, vaníliás kalács, ami remek uzsonnára való egy csésze hideg tej vagy kakaó társaságában, de házi sárgabaracklekvárba mártogatva is isteni.




Hozzávalók:

Tésztához:
*50 dkg liszt
*0,5 kk só
*2,5 dl tej
*2,5 dkg friss élesztõ
*2 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*1 kisebb tojás
*1 csapott ek méz
*2 ek margarin olvasztva
Továbbá:
*1 kisebb tojás a lekenéshez
*1 ek tej a lekenéshez sütés után
*1 púpos ek porcukor
*1 tasak vaníliás cukor

Az élesztõt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és 1 evõkanál cukorral megszórva hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, beleszórjuk a sót és betakarjuk egy kis liszttel.
Hozzáadjuk a felfutott élesztõt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, a mézet, az olvasztott margarint és alaposan kidagasztjuk.
Letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Egy kerek formát (26*3,5 cm) vagy csatos tortaformát kikenünk kevés margarinnal és megszórjuk liszttel.
A porcukrot átszitáljuk és elkeverjük a vaníliacukorral.
A megkelt tésztát maximum 3 mm vastagra elnyújtjuk.
Egy 6,5 cm-es pogácsa szaggatóval 3 korongot metszünk ki, majd a három korongot egymásra helyezzük úgy, hogy a korongok egy kis része fedje egymást.
Az alsó tésztától kezdve feltekerjük, közben középen kicsit össze felé nyomjuk a tésztát.

Egy lisztbe mártott éles késsel a tekercs közepét átvágjuk. 
Kapunk két rózsát, amiknek az alját kicsit összenyomjuk, majd az elõkészített formába helyezzük. Addig folytatjuk a szaggatást, formázást, míg a forma közel tele nem lesz. 
A rózsák között érdemes pici helyet hagyni, mert még kelnek. A szaggatás alatt ha kel a kinyújtott tészta, érdemes kicsit nyújtani rajta, hogy ne legyen a végére túl vastag.
A hulladék tésztát összegyúrjuk, egy egész hosszú, kisujjnyi vastag rúddá sodorjuk, majd a két végét egymáson összetekerünk és a forma szélét kibéleljük vele.
A sütõt elõmelegítjük. A tésztát lekenjük egy egész felvert tojással.
170 fokon kb. 23 perc alatt hõlégkeveréssel megsütjük.
Amint kivettük a sütõbõl, lekenjük tejjel, megszórjuk a vaníliás porcukorral.
Egy konyharuhával letakarva hagyjuk 10 percet átgõzölni.
 

Folytats a blogon ... aranytepsi.blogspot.com/2014/06/vanil...

sponsored links

Keres?s