Vaníliás rózsacsokor kalács
sponsored links
Már pár hónapja elmentettem egy képet egy keleti oldalról, ahol ennek a kalácsnak a formázását mutatták be. Sajnos a forrás linkjét elfelejtettem rögzíteni :-( Jó sokáig halogattam az elkészítését, nagyon idõigényesnek tartottam. Aztán ma kicsit lehûlt az idõ, az éjjel esett is és úgy döntöttem ma lesz ennek a kalácsnak a napja, hisz már olyan rég dagasztottam édeset. Nem is volt olyan nehéz, mint gondoltam. Az elsõ rózsa után már könnyen ment a többi. A maradék tésztát nem akartam kidobni, így ezt a sodort szegõt találtam ki hozzá.
Ez egy töltetlen, vaníliás kalács, ami remek uzsonnára való egy csésze hideg tej vagy kakaó társaságában, de házi sárgabaracklekvárba mártogatva is isteni.
Ez egy töltetlen, vaníliás kalács, ami remek uzsonnára való egy csésze hideg tej vagy kakaó társaságában, de házi sárgabaracklekvárba mártogatva is isteni.
Hozzávalók:
Tésztához:
*50 dkg liszt
*0,5 kk só
*2,5 dl tej
*2,5 dkg friss élesztõ
*2 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*1 kisebb tojás
*1 csapott ek méz
*2 ek margarin olvasztva
Továbbá:
*1 kisebb tojás a lekenéshez
*1 ek tej a lekenéshez sütés után
*1 púpos ek porcukor
*1 tasak vaníliás cukor
Az élesztõt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és 1 evõkanál cukorral megszórva hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, beleszórjuk a sót és betakarjuk egy kis liszttel.
Hozzáadjuk a felfutott élesztõt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, a mézet, az olvasztott margarint és alaposan kidagasztjuk.
Letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Egy kerek formát (26*3,5 cm) vagy csatos tortaformát kikenünk kevés margarinnal és megszórjuk liszttel.
A porcukrot átszitáljuk és elkeverjük a vaníliacukorral.
A megkelt tésztát maximum 3 mm vastagra elnyújtjuk.
Egy 6,5 cm-es pogácsa szaggatóval 3 korongot metszünk ki, majd a három korongot egymásra helyezzük úgy, hogy a korongok egy kis része fedje egymást.
Az alsó tésztától kezdve feltekerjük, közben középen kicsit össze felé nyomjuk a tésztát.
Egy lisztbe mártott éles késsel a tekercs közepét átvágjuk.
Kapunk két rózsát, amiknek az alját kicsit összenyomjuk, majd az elõkészített formába helyezzük. Addig folytatjuk a szaggatást, formázást, míg a forma közel tele nem lesz.
A rózsák között érdemes pici helyet hagyni, mert még kelnek. A szaggatás alatt ha kel a kinyújtott tészta, érdemes kicsit nyújtani rajta, hogy ne legyen a végére túl vastag.
A hulladék tésztát összegyúrjuk, egy egész hosszú, kisujjnyi vastag rúddá sodorjuk, majd a két végét egymáson összetekerünk és a forma szélét kibéleljük vele.
A sütõt elõmelegítjük. A tésztát lekenjük egy egész felvert tojással.
170 fokon kb. 23 perc alatt hõlégkeveréssel megsütjük.
Amint kivettük a sütõbõl, lekenjük tejjel, megszórjuk a vaníliás porcukorral.
Egy konyharuhával letakarva hagyjuk 10 percet átgõzölni.