Vaníliás rebarbara pite
sponsored links
Ismét egy tortácska, de nem csak azért, mert nem tudok leállni a gyártásukkal, hanem mert rebarbara szezon van! A legújabb verzió pedig egy jól bevált, kedvenc recept mennyei illatos vaníliakrémmel és frissítõ, savanykás rebarbarával. Nagyszerû párosítás citromos omlós tésztába ágyazva:) Ez az egyik kedvenc rebarbarás édességem, így hát ez az a süti, ami minden szezonban biztosan elkészül. Az évek folyamán finomodott a recept, és mivel ezt már korábban közzétettem, úgy gondoltam ideje ismét megosztani a frissített verziót. Szerintem az egyik legjobb rebarbarás finomság ez, az édes, fõzött vaníliakrém és a savanykás rebarbara tökéletesen kiegészíti egymást. A korábbi recepthez képet most már egy citromos omlós tésztába kerül a krém, ami még egy plusz ízt ad neki. Ha még nem próbáltátok eddig akkor most itt az idõ!:)
Hozzávalók
Tésztához:- 12,5 dkg vaj
- 20 dkg liszt
- 6 dkg cukor
- 1 tojássárgája
- fél cs sütõpor (6g)
- fél cs vaníliás cukor (5g)
- 1 ek tejföl
- fél citrom reszelt héja
- 2,5 dl tej
- 6,5 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor (10g)
- 2 tojás sárgája
- 2,5 dkg liszt
- 50 dkg rebarbara (megtisztítva nekem kb 40 dkg lett)
- 8 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor (2x10g)
- a rebarbara kompót leve (nekem kb. 1 dl lett)
- zselatin a lé mennyiségéhez mérten a zacskó alapján (nálam 2 csapott teáskanál kellett)
Elkészítés
- Elõször elkészítjük a tésztát: a hozzávalókat egy nagy tálban összegyúrjuk.
- Folpackba csomagoljuk és fél órára betesszük a hûtõbe.
- Addig elkészítjük a kompótot: a rebarbarát külsõ héjától megtisztítjuk, felkockázzuk és egy hõálló tálba tesszük.
- Hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, majd az egészet jól összeforgatjuk. Alufóliával letakarjuk és 180 fokra elõmelegített sütõbe tesszük 30 percre. Ezalatt szépen megpuhul.
- Addig elkészítjük a vaníliás krémet: Egy kisebb tálban a lisztet a tojássárgákkal és kb. 1 dl tejjel habverõvel simára keverjük.
- A maradék 1,5 dl tejet a cukorral és a vaníliás cukorral egy lábasban elkezdjük melegíteni.
- Mikor már forr a cukros tej, folytonos kevergetés mellett hozzáadjuk a tojásos-lisztes keveréket és az egészet sûrûre fõzzük. (olyan lesz, mint a puding).
- Levesszük a tûzrõl és megvárjuk, míg teljesen kihûl (közben érdemes átkeverni néha, hogy ne bõrösödjön meg)
- Közben elkészült a kompót is: megvárjuk, míg kihûl és leszûrjük, a levét egy tálban felfogjuk (erre még szükség lesz) és a szûrõn át minél jobban kinyomkodjuk a rebarbarából is.
- A rebarbarát ezután botmixerrel pépesítjük.
- Elõvesszük a tésztát a hûtõbõl, 4 egyenlõ részre osztjuk és két folpack közt akkorákra nyújtjuk, hogy a sütõformák peremét is be tudjuk fedni vele.
- Ezután a felsõ folpackot eltávolítjuk, átfordítjuk az alsóval a tésztát a papírral bélelt sütõformába. (így biztosan nem szakad majd el)
- Beleigazítjuk a tésztát, majd eltávolítjuk a másik folpackot is.
- Ezután vágunk egy akkora sütõpapírt, ami a tészta pereméig kiér majd és beleigazítjuk a formába. Ezután száraz babot/rizst szórunk a formába úgy, hogy teljesen kitöltse. (erre azért van szükség, hogy a tészta sütés közben megõrizze a formáját.)
- 180 fokra elõmelegített sütõben kb. 15 perc alatt megsül.
- Ha megsült, eltávolítjuk a papírral együtt a rizst/babot, és megvárjuk, míg kihûl a tészta.
- Ha az összes hozzávaló kihûlt, összeállítjuk a tortát: a tésztát elõször megkenjük a pürésített rebarbarával, majd elsimítjuk rajta a vaníliás krémet.
- Amíg elkészítjük a zselét, betesszük a tortát a hûtõbe.
- A zseléhez a leszûrt rebarbara kompót levéhez (kb. 1 dl volt nálam) hozzáadjuk a zselatint és közepes lángon addig melegítjük, míg a zselatin teljesen el nem olvad (nincsenek benne apró szemcsék). Vigyázat, nem szabad forralni!
- Ha a zselatin elolvadt, megvárjuk, míg az egész szoba hõmérsékletûre hûl (ilyenkor még folyós).
- Elõvesszük a tortát a hûtõbõl és ráöntjük a zselét, egyenletesen eloszlatjuk és visszatesszük a hûtõbe, hogy megdermedjen.
- Egy éjszakát állni hagyjuk a hûtõben, hogy az ízei összeérjenek.