Vaníliás rebarbara pite

2014-06-06

sponsored links

A krém

Ismét egy tortácska, de nem csak azért, mert nem tudok leállni a gyártásukkal, hanem mert rebarbara szezon van! A legújabb verzió pedig egy jól bevált, kedvenc recept mennyei illatos vaníliakrémmel és frissítõ, savanykás rebarbarával. Nagyszerû párosítás citromos omlós tésztába ágyazva:) Ez az egyik kedvenc rebarbarás édességem, így hát ez az a süti, ami minden szezonban biztosan elkészül. Az évek folyamán finomodott a recept, és mivel ezt már korábban közzétettem, úgy gondoltam ideje ismét megosztani a frissített verziót. Szerintem az egyik legjobb rebarbarás finomság ez, az édes, fõzött vaníliakrém és a savanykás rebarbara tökéletesen kiegészíti egymást. A korábbi recepthez képet most már egy citromos omlós tésztába kerül a krém, ami még egy plusz ízt ad neki. Ha még nem próbáltátok eddig akkor most itt az idõ!:)Vaníliás rebarbara torta

Hozzávalók

Tésztához:
  • 12,5 dkg vaj
  • 20 dkg liszt
  • 6 dkg cukor
  • 1 tojássárgája
  • fél cs sütõpor (6g)
  • fél cs vaníliás cukor (5g)
  • 1 ek tejföl
  • fél citrom reszelt héja
Krémhez:
  • 2,5 dl tej
  • 6,5 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor (10g)
  • 2 tojás sárgája
  • 2,5 dkg liszt
Rebarbara kompóthoz:
  • 50 dkg rebarbara (megtisztítva nekem kb 40 dkg lett)
  • 8 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor (2x10g)
Zseléhez:
  • a rebarbara kompót leve (nekem kb. 1 dl lett)
  • zselatin a lé mennyiségéhez mérten a zacskó alapján (nálam 2 csapott teáskanál kellett)

Elkészítés

  1. Elõször elkészítjük a tésztát: a hozzávalókat egy nagy tálban összegyúrjuk.A tészta hozzávalóit összegyúrjuk
  2. Folpackba csomagoljuk és fél órára betesszük a hûtõbe.
  3. Addig elkészítjük a kompótot: a rebarbarát külsõ héjától megtisztítjuk, felkockázzuk és egy hõálló tálba tesszük.Irány a sütõ
  4. Hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, majd az egészet jól összeforgatjuk. Alufóliával letakarjuk és 180 fokra elõmelegített sütõbe tesszük 30 percre. Ezalatt szépen megpuhul.A kompót
  5. Addig elkészítjük a vaníliás krémet: Egy kisebb tálban a lisztet a tojássárgákkal és kb. 1 dl tejjel habverõvel simára keverjük.A tojást simára keverjük a liszttel
  6. A maradék 1,5 dl tejet a cukorral és a vaníliás cukorral egy lábasban elkezdjük melegíteni.
  7. Mikor már forr a cukros tej, folytonos kevergetés mellett hozzáadjuk a tojásos-lisztes keveréket és az egészet sûrûre fõzzük. (olyan lesz, mint a puding).A meleg tejhez adjuk
  8. Levesszük a tûzrõl és megvárjuk, míg teljesen kihûl (közben érdemes átkeverni néha, hogy ne bõrösödjön meg)A krém
  9. Közben elkészült a kompót is: megvárjuk, míg kihûl és leszûrjük, a levét egy tálban felfogjuk (erre még szükség lesz) és a szûrõn át minél jobban kinyomkodjuk a rebarbarából is.
  10. A rebarbarát ezután botmixerrel pépesítjük.
  11. Elõvesszük a tésztát a hûtõbõl, 4 egyenlõ részre osztjuk és két folpack közt akkorákra nyújtjuk, hogy a sütõformák peremét is be tudjuk fedni vele.A tésztát belesimítjuk a formába
  12. Ezután a felsõ folpackot eltávolítjuk, átfordítjuk az alsóval a tésztát a papírral bélelt sütõformába. (így biztosan nem szakad majd el)
  13. Beleigazítjuk a tésztát, majd eltávolítjuk a másik folpackot is.
  14. Ezután vágunk egy akkora sütõpapírt, ami a tészta pereméig kiér majd és beleigazítjuk a formába. Ezután száraz babot/rizst szórunk a formába úgy, hogy teljesen kitöltse. (erre azért van szükség, hogy a tészta sütés közben megõrizze a formáját.)Vaksütés
  15. 180 fokra elõmelegített sütõben kb. 15 perc alatt megsül.
  16. Ha megsült, eltávolítjuk a papírral együtt a rizst/babot, és megvárjuk, míg kihûl a tészta.
  17. Ha az összes hozzávaló kihûlt, összeállítjuk a tortát: a tésztát elõször megkenjük a pürésített rebarbarával, majd elsimítjuk rajta a vaníliás krémet.Összeállítjuk a tortákat
  18. Amíg elkészítjük a zselét, betesszük a tortát a hûtõbe.
  19. zseléhez a leszûrt rebarbara kompót levéhez (kb. 1 dl volt  nálam) hozzáadjuk a zselatint és közepes lángon addig melegítjük, míg a zselatin teljesen el nem olvad (nincsenek benne apró szemcsék). Vigyázat, nem szabad forralni!
  20. Ha a zselatin elolvadt, megvárjuk, míg az egész szoba hõmérsékletûre hûl (ilyenkor még folyós).
  21. Elõvesszük a tortát a hûtõbõl és ráöntjük a zselét, egyenletesen eloszlatjuk és visszatesszük a hûtõbe, hogy megdermedjen.
  22. Egy éjszakát állni hagyjuk a hûtõben, hogy az ízei összeérjenek.
Vaníliás rebarbara torta Vaníliás rebarbara torta Vaníliás rebarbara torta

Folytats a blogon ... sutidoboz.hu/vanilias-rebarbara-pite/

sponsored links

Keres?s