Vaníliás narancslekvár és gyömbéres narancszselé
sponsored links
Rendeltem 12 kiló kezeletlen héjú szicíliai vér- (vagy inkább félvér-) narancsot a dolcevitakonyha webáruházban. Télen szinte minden nap csavarok narancslét a lányoknak, de legtöbbször sajnos csak a sima, vegyszerezett héjú narancsokhoz jutok hozzá, így rögtön lecsaptam a lehetõségre - nagyon szeretem az édes-kesernyés, héjjal együtt fõzött narancslekvárt. Most végre volt lehetõségem többféle variációt is kipróbálni, kisebb adagokban, így egy hét alatt fogyott el a rekesznyi gyümölcs. Persze ettük nyersen is (a csajok fõleg itták) - a frissen szedett, kezeletlen narancsnak sokkal nagyobb a vitamintartalma, mint a vegyszeres társainak - és nagyon büszke vagyok arra, hogy egyetlen héjat sem dobtam el, szõröstül-bõröstül feldolgoztam mind a 12 kilót:)
Lett kardamomos és vaníliás lekvár, gyömbéres-narancshéjdarabkás narancszselé-szerûség és apa ötlete alapján (ez nálam persze az én apámat jelenti, nem vagyok az a típus, aki a férjét nevezi apának...) birsalmás narancslekvár is. Meg persze egy csomó kandírozott narancshéj.
Mint a befõzõs posztjaimnál általában, itt sem tudok pontos receptet írni - képtelen vagyok méregetni befõzés közben, csak érzésre megy.
Vaníliás narancslekvár:
Kb. 8 narancsot megmostam, a nagyobb részét héjastul, néhányat anélkül felkockáztam. Tettem hozzá kevés vizet, kevés ...