Vaníliás körtedzsem
sponsored links
Nálunk anyukám készíti a klasszikus dzsemeket, amivel nem nagyon érdemes versenyeznem/versenyeznünk egyelõre, mert õ ezekkel mindig ellát minket (nagy örömünkre). Klasszikus alatt azt értem, hogy mindenféle különleges fûszerezés nélkülieket, de nem agyonfõzött változatokat készít. Ezért nálam mindig valami extrával megspékelt dzsem változat készül, amolyan különleges csemegeként. Ennél az adagnál épp nem sok körtém volt, de azt gyorsan fel kellett használni. Kevés volt, de kiegészítettem almával, így azért lett egy pár üveg, amit most vaníliával tettem még finomabbá. A belekerülõ alma is nagyon jó tett mind az állagának (nyilvánvaló), mind az ízének. Ha maradt volna még körtém, akkor biztos készült volna pl. gyömbéres, fahéjas és karamellás változat is. Bár ebbe a dzsembe nádcukor került, ami szintén egy kis karamelles jelleget kölcsönöz neki - ha olyan fajtát választunk. A körtét még a Mamámtól kaptuk, amikor nála nyaraltunk, a fajtája pedig Clapp kedveltje. Ez egy nagyon finom és zamatos körtefajta. Ajánlom mindenkinek!
A Körtés-csokoládés-fahéjas koszorú is ilyen körtébõl készült. A dzsemfix miatt úgy érzem egy picit szabadkoznom kell, mert ezt talán nem annyira nézik jó szemmel mostanában sokan. És már bocsánat a kifejezésért, de amennyi szart próbálnak megetetni velünk manapság, ezt cseppet sem csodálom. Szóval utánajártam pontosabban (merthogy halvány fogalmam azért eddig is volt, hogy talán nem eszünk/teszünk ezzel olyan káros dolgot...), hogy mit is takarnak az általam használt márka dzsemfixei. És mielõtt még valakiben felmerülne, hogy... senki nem fizetett le!!! Csak, és kizárólag a saját magunk érdekében akartam ...