Vaníliás koszorú.
sponsored links
A karácsonyi aprósütemények sorát ma ezzel a finom, omlós vaníliás koszorúval bõvíteném ki. Ezt a receptet még a nagymamától örököltem, és egy igencsak megsárgult kis cetlire van lejegyezve. A papír az idõk folyamán a sokszori kézbevételtõl kicsit megviselõdött, elöregedett, de a recept a régi, és bizony szép emlékeket idéz fel bennem. A nagymama mindig sertészsírral gyúrta össze a tésztát, és bizony ezzel én is így vagyok. A zsírnak köszönhetõen ugyanis a tészta sokkal omlósabb. Persze vajjal is készíthetjük, és a végeredmény szintén egy omlós sütemény lesz. Ennek a linzertésztának szintén nagy elõnye, hogy már jóval az ünnepek elõtt megsüthetjük. Száraz, hûvös helyen egy-két hétig is tárolhatjuk, és talán az idõ elõrehaladtával még omlósabb is lesz. A tojásfehérjés-lekváros habbal viszont csak a fogyasztás elõtt 1-2 nappal ragasszuk össze a koszorúkat. Aki nem szeretné a tojásfehérje miatt ezzel a habbal összeragasztani, azoknak ajánlani tudom pl. a mogyorókrémet, vagy az ízlés szerinti lekvárt.
Hozzávalók:
35 dkg liszt
15 dkg porcukor
15 dkg vaj (v. 18 dkg zsír)
1 db tojás
1/2 cs sütõpor
2 db vaníliás cukor ...