Vaníliás kifli - adventi aprósütemény a hagyomány jegyében
sponsored links
Hozzávalók:
Kb. 35 darabhoz:
20 dkg Rama
10 dkg porcukor + a szóráshoz
1 cs (Bourbon) vaníliás cukor/1 rúd vanília kikapart belseje
1 tojás
5 dkg darált mandula (esetleg dió)
25 dkg finomliszt
Elkészítés:
- A margarint szobahõmérsékletûre melegítjük, hozzáadunk egy csipet sót, a porcukor felét, a vaníliás cukrot/vaníliarúd kikapart belsejét, és habosra keverjük. Beleütjük a tojást, és tovább habosítjuk.
- A porcukor másik felét összekeverjük a darált mandulával, a liszttel együtt a masszához adjuk, és sima tésztává dagasztjuk. 3 cm átmérõjû rudat sodrunk belõle, alufóliába csomagoljuk, és kb. 1 órán át a hûtõben pihentetjük. Ha túl lágy lenne a tészta, akkor csak cipót formáljunk, és úgy tegyük a hûtõbe (ekkor az lehet a hiba, hogy túlmelegedtek a hozzávalók).
- A sütõt elõmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütõpapírral.
- A tésztarudat kisujjnyi vastag darabokra vágjuk, megsodorjuk, és kifliket formázunk belõle, melyeket a tepsire rakunk.
- 180 fokra elõmelegített sütõben, kb. 12 perc alatt aranysárgára sütjük. Még melegen jól megszórjuk porcukorral.
Jól záródó dobozban sokáig eláll, ha esetleg szeretnénk jó elõre megsütni.