Vaníliás karácsonyi torta
sponsored links
Ezt a finom receptet a Nõk Lapja Advent-ben találtuk, és muszáj volt elkészítenünk. Sajnos tortaforma éppen nem állt rendelkezésünkre, így tepsiben készült, de így is nagyon mutatós lett.
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 5 tojásfehérje
- 1 púpozott tk. sütõpor
- 2,5 dl tej
- 3 tasak vaníliás cukor
- 25 dkg mascarpone
- 4 dl hideg habtejszín
- 1 tasak zselatinfix
- mandula, dekorcukor a díszítéshez
Elkészítés:
- A lágy vajat keverjük egészen habosra a porcukorral.
- A sütõporral elkevert lisztet szitáljuk a vajas részhez.
- Adjuk hozzá a tejet, keverjük el, majd óvatosan keverjük hozzá a keményre felvert tojásfehérjéket.
- Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 20 cm átmérõjû tortaformát, szedjük át bele a tésztát, és 180 fokra elõmelegített sütõben 45-50 perc alatt süssük készre, tûpróbával ellenõrizzük.
- A krémhez a tejszínt enyhén verjük fel, adjuk hozzá a zselatin fixet, majd verjük keményre a tejszínt.
- A mascarponet keverjük el a vaníliás cukorral, ízlés szerint még egy kis porcukorral, és forgassuk óvatosan a tejszínhabhoz.
- A kihûlt tortát vágjuk 2 vagy 3 lapra.
- Rétegezzük össze a tortát a krém felével, és vonjuk be a másik felével.
- Szórjuk meg mandulával, esetleg dekorcukorral.