Vaníliás-epres torta
sponsored links
Már-már hagyomány, hogy szüleimtõl születésnapomra epres tortát kapok. Talán nem véletlen, hogy az eper a kedvenc gyümölcsöm, hiszen éppen akkor születtem, amikor szezonja van. Az elmúlt években általában csokis-epres tortát sütöttek nekem anyuék, idén viszont egy habkönnyû vaníliás változattal leptek meg.
Azt, hogy megleptek, szó szerint kell érteni, hiszen nem számítottam rá. A szülinapokat általában egy hétvégi ebéd során szoktuk megünnepelni, azonban ez most különbözõ elfoglaltságok miatt tolódik. De hogy ne maradjak fülhúzás és édesség nélkül, anyuék múlt hét csütörtökön titokban megsütötték ezt a tortát és még aznap, a szokásos heti látogatásunk alkalmával elõvarázsolták és felköszöntöttek vele.
A képen látható, hogy milyen hatalmas tortát kaptam! És mégsem maradt belõle semmi, hiszen olyan könnyed a tölteléke, hogy nyugodtan meg lehet enni belõle egyszerre egy nagy szeletet is. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy aznap hatan csak kicsivel több mint a felét ettük meg, másnap viszont elfogyott a maradék is.
A torta alapja egy 6 tojásos piskóta, a krémje hidegen készíthetõ vaníliapuding, a díszítés pedig EPEEEER! Nagyon jó hármas kombináció.
Hozzávalók a piskótához:
- 6 tojás
- 6 evõkanál liszt
- 6 evõkanál cukor
- csipetnyi só
A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját a cukorral együtt fehéredésig keverjük. A tojásfehérjét a sóval kemény habbá verjük. A lisztet és a tojásfehérjét apránként beleforgatjuk a cukros tojássárgájába, vigyázva, hogy ne törjön össze a hab és csomómentes legyen a massza.
Egy 26 cm átmérõjû sütõformát kivajazunk-lisztezünk és beleöntjük a tésztát. 180 fokra elõmelegített sütõben kb. 25 percig, tûpróbáig sütjük. Ne nyissuk ki a tûpróba elõtt a sütõt, mert összeesik a piskóta.
Amint megsült, távolítsuk el róla a sütõformát és hagyjuk kihûlni. Vágjuk ketté.
Hozzávalók a krémhez:
- 4 csomag fõzés nélküli pudingpor (pl. Dr. Oetker Aranka)
- 8 dl tej
- fél kg eper
A pudingport a tejjel habverõ segítségével krémesre keverjük. Az epret megmossuk, lecsöpögtetjük, csumáját eltávolítjuk, majd kisebb darabokra vágjuk.
Az egyik piskótalapot tányérra rendezzük körézárunk egy csatos tortaformát, akár azt amelyikben sütöttük. Megkenjük a krém felével, megszórjuk az eperrel, majd rásimítjuk a krém másik felét. Az egészet befedjük a második piskótalappal, kissé rá is nyomkodjuk.
Hozzávalók a torta befedéséhez:
- 1 csomag piros tortabevonó zselé / expressz tortabevonó zselé
- fél kg eper
Az epret megmossuk, lecsöpögtetjük, csumáját eltávolítjuk majd szeletekre vágjuk. Kirakjuk vele a torta tetejét.
A zselét a csomagoláson látható útmutató szerint elkészítjük (az expressz máshogy készül mint a sima), majd ezzel leöntjük az epret.
Néhány órára hûtõbe helyezzük a süteményt. Végül a tortakarikát eltávolítjuk és tálalhatjuk a tortát.
Így nézett ki belülrõl. Látszik, hogy vékony szeleteket nem is lehet vágni belõle, hiszen tele van gyümölccsel és krémmel. Finom volt, felvesszük a repertoárba!
Azt, hogy megleptek, szó szerint kell érteni, hiszen nem számítottam rá. A szülinapokat általában egy hétvégi ebéd során szoktuk megünnepelni, azonban ez most különbözõ elfoglaltságok miatt tolódik. De hogy ne maradjak fülhúzás és édesség nélkül, anyuék múlt hét csütörtökön titokban megsütötték ezt a tortát és még aznap, a szokásos heti látogatásunk alkalmával elõvarázsolták és felköszöntöttek vele.
A képen látható, hogy milyen hatalmas tortát kaptam! És mégsem maradt belõle semmi, hiszen olyan könnyed a tölteléke, hogy nyugodtan meg lehet enni belõle egyszerre egy nagy szeletet is. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy aznap hatan csak kicsivel több mint a felét ettük meg, másnap viszont elfogyott a maradék is.
A torta alapja egy 6 tojásos piskóta, a krémje hidegen készíthetõ vaníliapuding, a díszítés pedig EPEEEER! Nagyon jó hármas kombináció.
Hozzávalók a piskótához:
- 6 tojás
- 6 evõkanál liszt
- 6 evõkanál cukor
- csipetnyi só
A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját a cukorral együtt fehéredésig keverjük. A tojásfehérjét a sóval kemény habbá verjük. A lisztet és a tojásfehérjét apránként beleforgatjuk a cukros tojássárgájába, vigyázva, hogy ne törjön össze a hab és csomómentes legyen a massza.
Egy 26 cm átmérõjû sütõformát kivajazunk-lisztezünk és beleöntjük a tésztát. 180 fokra elõmelegített sütõben kb. 25 percig, tûpróbáig sütjük. Ne nyissuk ki a tûpróba elõtt a sütõt, mert összeesik a piskóta.
Amint megsült, távolítsuk el róla a sütõformát és hagyjuk kihûlni. Vágjuk ketté.
- 4 csomag fõzés nélküli pudingpor (pl. Dr. Oetker Aranka)
- 8 dl tej
- fél kg eper
A pudingport a tejjel habverõ segítségével krémesre keverjük. Az epret megmossuk, lecsöpögtetjük, csumáját eltávolítjuk, majd kisebb darabokra vágjuk.
Az egyik piskótalapot tányérra rendezzük körézárunk egy csatos tortaformát, akár azt amelyikben sütöttük. Megkenjük a krém felével, megszórjuk az eperrel, majd rásimítjuk a krém másik felét. Az egészet befedjük a második piskótalappal, kissé rá is nyomkodjuk.
Hozzávalók a torta befedéséhez:
- 1 csomag piros tortabevonó zselé / expressz tortabevonó zselé
- fél kg eper
Az epret megmossuk, lecsöpögtetjük, csumáját eltávolítjuk majd szeletekre vágjuk. Kirakjuk vele a torta tetejét.
A zselét a csomagoláson látható útmutató szerint elkészítjük (az expressz máshogy készül mint a sima), majd ezzel leöntjük az epret.
Néhány órára hûtõbe helyezzük a süteményt. Végül a tortakarikát eltávolítjuk és tálalhatjuk a tortát.
Így nézett ki belülrõl. Látszik, hogy vékony szeleteket nem is lehet vágni belõle, hiszen tele van gyümölccsel és krémmel. Finom volt, felvesszük a repertoárba!