Vaníliás-epres pite
sponsored links
Családi kedvencünk a vaníliapudingos pite, tetejét szezontól függõn más-más gyümölccsel szoktam díszíteni. Most aktuálisan eperrel készült, kevés tejszínhabbal turbózva, de tetszésünk és ízlésünk szerint akár az egész pitét is kirakhatjuk a finom magyar eperrel. A recept a Kifõztük magazin májusi számában is megtalálható, csak ajánlani tudom. Ajánlom továbbá figyelmetekbe a Kifõztük epres különszámát is, érdemes fellapozni, a gyönyörû látvány mellett a jobbnál jobb epres receptekért is. :) A vaníliás-epres pitéhez pedig mindenkinek sok sikert!
Hozzávalók egy 22 cm átmérõjû piteformához:
a tésztához:
- 15 dkg finomliszt
- 10 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 1 tojássárgája
a krémhez:
- 1 csomag vaníliaízû pudingpor
- 2 dl zsíros tejszín (30 %-os)
- 3 dl tej
- 6 dkg kristálycukor
a tetejére:
- eper
- tejszínhab
- A tésztához a lisztet és a porcukrot gyúródeszkára szitáltam, hozzádaraboltam és elmorzsoltam benne a vajat.
- Hozzáadtam a tojássárgáját is, és gyors mozdulatokkal egynemû tésztává állítottam össze.
- Akkora kerek lappá nyújtottam, hogy a piteformát ki tudjam bélelni vele, az esetlegesen túllógó tésztadarabokat levágtam, majd 20 percre a hûtõbe tettem.
- A pihentetés után villával megszurkáltam, és elõmelegített, 180 fokos sütõben kb. fél óra alatt készre sütöttem.
- A sütõbõl kivéve hagytam teljesen kihûlni.
- A krémhez a pudingport lábasba szórtam, elkevertem a cukorral, a tejszínnel és a tejjel, és közepes lángon sûrû pudinggá fõztem.
- A forró pudingot a tésztára öntöttem, elegyengettem, elsimítottam, és hagytam teljesen kihûlni.
- Miután kihûlt - és megdermedt -, tetejét eperdarabokkal raktam ki és tejszínhabbal díszítettem.