Vaníliás-citromos cupcake
sponsored links
Ha még mindig nem tudjátok, milyen sütivel kínáljátok az érkezõ vendégeket, íme egy szupercuki, utolsó pillanatos húsvéti süti:)
A tojástartós tálalás erõsen ajánlott, mert szerintem így a leghatásosabb a megjelenése az apró citromos-vaníliás fékszkeknek:) A könnyû, citromos kevert alaphoz lágy, vaníliás vajas krémet készítettem, aminek a tetejére a fészkek csokiforgácsból készültek. (Ez utóbbit egy nagyon éles kés segítségével lehet legszebben kivitelezni). A kedvenceim idén (is) a pasztell tojások, amit hosszas keresgélés után sikerült végre beszereznem drazsé formában is! Így nem is volt kérdés, mi kerül a sütik tetejére:)
Bízom benne, hogy Ti sem vettetek élõ nyuszit húsvétra idén sem, viszont ha találkoztok párral, õk emiatt biztosan nagyon boldog nyuszik lesznek!:)
Hozzávalók
(12 nagy vagy 24 apró cupcake)
- 20 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 1 tk. sütõpor
- 1 dl étolaj
- 1 pohár (175 g) natúr joghurt
- 2 tojás
- 1 citrom reszelt héja
Krém
- 2,5 dl tej
- 6,25 dkg cukor
- 35 g keményítõ
- bourbon vanília
- 7,5 dkg puha vaj
Díszítéshez
- étcsoki
- tojás cukrok
Elkészítés
- A tésztához a tojásokat a cukorral habosra keverjük, míg egészen halvány sárga lesz.
- Hozzáadjuk az olajat, a joghurtot és simára keverjük.
- Majd hozzáadjuk a reszelt citromhéjat.
- A lisztet összekeverjük a sütõporral, majd a tojásos masszához szitáljuk és pár másodperc alatt simára keverjük.
- Papírral kibélelt sütõformába adagoljuk a tésztát, majd 180 fokra elõmelegített sütõbe toljuk, ahol 25 perc alatt megsülnek. (mini muffintepsi esetén kevesebb idõ is elég!)
- A krémhez 2 dl tejet felteszünk melegedni a cukorral.
- A keményítõt simára keverjük a maradék 0,5 dl tejjel.
- Amikor a cukor elolvadt és a tej felforrt, félrehúzzuk és habverõvel folyamatosan kevergetve belekeverjük a keményítõs tejet.
- Visszatesszük a tûzre és sûrûre fõzzük (egészen kemény lesz!).
- Az így kapott krémet folpackon kissé elsimítjuk és becsomagoljuk, így nem fog bebõrösödni. Megvárjuk, míg teljesen kihûl.
- A megsült cupcake-eket rácsra szedjük és megvárjuk, míg kihûlnek.
- A teljesen kihûlt krém alapot robotgéppel simára keverjük (elõször darabos lesz, majd a keveréstõl selymesen lággyá válik).
- Hozzáadjuk a puha vajat és a vaníliát és az egészet simára keverjük.
- A csokiból egy éles késsel vékony forgácsokat vágunk.
- A vaníliakrémet a kihûlt cupcakekre halmozzuk, majd a tetjét körberakjuk csokiforgáccsal, mintha fészek lenne. A közepére pedig egy cukor tojást nyomunk.