Vaníliapudingos-meggyes csiga
sponsored links
Évekkel ezelõtt már sütöttem pudingos csigát ? akkor cseresznyével és meggyel, de töröltem, mert ez a mostani szerintem jobban sikerült. Igaz, csak egy cseppet változtattam rajta itt-ott, de épp ennyi kellett hozzá. :D
Ezúttal csak meggyet tettem bele, mert egyrészt már napokkal ezelõtt elfogyott az a kevéske cseresznye, amit a seregélyek meghagytak nekünk, másrészt nekem csak meggyel jobban ízlik.
Bár igen meleg nap volt, amikor sütöttem, mégis érdemes volt bekapcsolni érte a sütõt. :)
Reggelire vagy uzsonnára jó választás. :)
Ezúttal csak meggyet tettem bele, mert egyrészt már napokkal ezelõtt elfogyott az a kevéske cseresznye, amit a seregélyek meghagytak nekünk, másrészt nekem csak meggyel jobban ízlik.
Bár igen meleg nap volt, amikor sütöttem, mégis érdemes volt bekapcsolni érte a sütõt. :)
Reggelire vagy uzsonnára jó választás. :)
Hozzávalók 12 darabhoz:
Tésztához:
25 dkg fehér tönkölybúzaliszt vagy finomliszt
1 kis tojás
3 ek. cukor
3 dkg vaj
1 mk. só
2 dkg friss élesztõ
0,7 dl tej
Töltelékhez:
20 dkg magozott meggy
? cs. (20 g) vaníliaízû pudingpor
1,75 dl + 2-3 ek. tej
1 ? ek. vaníliás cukor
1 dkg puha vajKenéshez:
2 ek. kristálycukor
3 ek. langyos tej
elkészítés:
- A tálba mért liszt közepében kialakított mélyedésbe morzsoljuk az élesztõt, hozzáadunk 1 evõkanál cukrot, és a langyos tejjel simára keverjük. Betakarjuk egy kevés liszttel, és letakarva felfuttatjuk.
- Miután az élesztõ felfutott, hozzáadjuk a többi cukrot, a sót, az olvasztott vajat, a felvert tojást, és sima tésztává dagasztjuk. Letakarva, huzatmentes helyen megkelesztjük.
- A töltelékhez 2-3 evõkanál tejet simára dolgozunk a pudingporral, majd a többi cukorral ízesített, forrásban lévõ tejhez öntjük, és állandó keverés mellett felfõzzük.
- A pudingot tálba öntjük, háztartási fóliával betakarva kihûlni hagyjuk, majd alaposan elkeverjük a vajjal.
- A megkelt tésztát lisztezett felületen 24x30 cm-es téglalappá nyújtjuk, rásimítjuk a pudingot úgy, hogy a tészta tõlünk távolabb esõ szélétõl szabadon hagyunk egy 2 cm-es sávot.
- A lecsepegtetett gyümölcsszemeket elrendezzük a pudingon, majd a tésztát a hosszabbik vége felõl kiindulva feltekerjük.
- A tésztatekercset 12 szeletre vágjuk, a csigákat sütõpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk egymástól kicsit távolabb, és letakarva kelni hagyjuk.
- A tetejüket és az körben oldalukat lekenjük cukros tejjel, majd elõmelegített sütõben készre sütjük. Még forrón megkenjük a maradék cukros tejjel, és rácsra szedve hagyjuk langyosra hûlni.
sütési hõfok: 185°C
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácson)
sütési idõ: kb. 25 perc