Vaníliakrémes rózsa

2017-05-25

sponsored links







Amikor legutóbb Tortelina blogján jártam, szembe jöttek velem ezek a helyes kis kelt rózsák. Egészen pontosan a csokoládéval töltött változat. Bár úgy is biztos nagyon jó, én elsõ alkalommal három különbözõ ízû lekvárral töltöttem meg, csak hogy leteszteljem magát a süteményt. A tésztába ekkor még kukoricalisztet is tettem, és bár nagyon ízlett, sõt az állaga is klassz volt, néhány darab itt-ott picit sajnos kirepedt. Ez a kukoricaliszt átka.
Tény, hogy ennek a péksüteménynek az elkészítése elég idõigényes, de ezekért a szép rózsaformákért néhanapján mégis megéri bíbelõdni vele. Akár töltelék nélkül is megsüthetjük, hiszen ez a csavart minta sima kalácsnak is jól mutat.
Második nekifutásra vaníliapudinggal akartam megtölteni, de a puding végül krémmé módosult, és ez a finomság kerekedett ki belõle. A töltelék egyébként kísértetiesen hasonlít a Zott vaníliás Monte pudingjához, amit anno nagyon szerettem.
Sütés közben belengte a konyhát a finom vaníliaillat. :) Szeretem az ehhez hasonló, mutatós, kelt édességeket. :)






Hozzávalók 12 darabhoz:

Tésztához:
50 dkg fehér tönkölybúzaliszt
6 dkg vaj vagy kókuszolaj
6 dkg nyírfacukor
1 tojás
1 tk. só
2,5 dkg friss élesztõ
kb. 2 dl tej

Töltelékhez (kb. 30 dkg-hoz):
2,8 dl tej
45 g vaníliaízû pudingpor
2 cs. Bourbon vaníliás xilit
4 dkg puha vaj

Továbbá:
vaj a sütõformához
nyírfaporcukor a szóráshoz

elkészítés:

  1. A töltelékhez 2 dl felforralt tejhez hozzáöntjük a maradék tejben csomómentesre kevert pudingport, és felfõzzük. Miután a puding kihûlt, eldolgozzuk a vaníliás nyírfacukorral habosra kavart vajjal.
  2. A tésztához a liszt közepében kialakított mélyedésbe morzsolt élesztõt simára keverjük a langyos tejjel, és letakarva felfuttatjuk.
  3. Hozzáadjuk a nyírfacukrot, a sót, a langyosra hûlt olvasztott vajat, a felvert tojást, és megdagasztjuk a tésztát.
  4. Vékonyan kivajazott tálban, letakarva, meleg helyen kétszeresére kelesztjük, majd 36 egyenlõ részre osztjuk.
  5. 15 perc kelesztés után mindegyik kis tésztadarabot meggömbölygetünk, és 10 perc pihentetést követõen körlapokká kinyújtjuk.
  6. 3 tésztakör közepén elkenünk 1-1 csapott teáskanálnyi vaníliakrémet, majd mindegyiket háromszög alakúra összehajtjuk ? ahogy a palacsintát szokták ?, és a széleit kissé lenyomkodjuk.
  7. 3 tésztaháromszöget csúcsukkal lefelé egymás mellé fektetünk úgy, hogy az oldalaik kissé fedjék egymást, és balról jobbra haladva feltekerjük. Rózsabimbóhoz hasonló alakja lesz. Így járunk el a többi tésztával is.
  8. A péksüteményeket a vajjal kikent muffintepsi mélyedéseibe ültetjük, és amíg a sütõ bemelegszik, letakarva kelesztjük.
  9. Sütõbe toljuk, készre sütjük, majd rácsra téve hagyjuk kihûlni. Nyírfaporcukorral meghintve kínáljuk.

sütési hõfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácson)
sütési idõ: kb. 25 perc


Megjegyzés:
A péksütemény ugyanezekkel az arányokkal normál liszttel, fehér cukorral és egyéb márkájú, vaníliaízû, fõzõs pudingporral is elkészíthetõ.













A recept a Kifõztük gasztromagazin májusi számában is megjelent.


Folytats a blogon ... suniskanal.blogspot.com/2017/05/vanil...

sponsored links

Keres?s