Vaníliakrémes piték földieperrel
sponsored links
Olyan jól haladunk a lakással, hogy úgy éreztem, fogyókúra ide vagy oda, muszáj megünnepelnünk ezt valamilyen süteménnyel. De nem csak ez volt a sütisütés apropója, hanem az is, hogy délelõtt egy kis bosszúság érte a Kutyát a felújítás alatt lévõ lakásban, és szerettem volna egy kicsit megnyugtatni õt. Ehhez pedig jónak láttam, ha egyik kedvencünket, linzertésztát készítek. Mivel volt itthon földieper, és epres pitét még sosem sütöttem, ezért emellett döntöttem. Mindenképp szerettem volna bele valamilyen krémet, hogy ne csak eper legyen benne, ezért házi pudingot csináltam.
A Kutya épp az új elektromos hálózat maradékát applikálta bele a falba, amikor vittem neki egy kis kóstolót. Megkérdezte, én kóstoltam-e már. - Nem! - hangzott a válasz, mire õ közölte, hogy akkor ne is kóstoljam meg. Megijedtem, hogy talán nem lett finom, de õ huncutul mosolygott, és közölte, hogy épp ellenkezõleg. Azt mondta, inkább ne egyek belõle, mert mindet õ akarja felfalni. :D És már el is tûnt az arcáról az a fránya bosszúság, ami viszont az enyémre költözött át egy kis idõre, mert fotózáskor nem voltak túl jók a fényviszonyok. Sebaj, lényeg, hogy jót ettünk a pitébõl! :)
Hozzávalók 2 kis pitéhez:
Tésztához:
15 dkg finomliszt
10 dkg hideg vaj
5 dkg nyírfacukor
1 tojássárgája + ? tojásfehérje
csipet só
Vaníliakrémhez:
1 nagy tojás
2 dl tej
5 dkg nyírfacukor
4 dkg finomliszt
1 vaníliarúd
5 dkg vaj
4 dkg nyírfa-porcukor
Tetejére:
4 nagy eperszem (kb. 13 dkg)
? tojásfehérje
nyírfa-porcukor a szóráshoz
elkészítés:
- A lisztet tálba szitáljuk és elvegyítjük a sóval. A felkockázott vajat elmorzsoljuk a liszttel.
- A tojást kettéválasztjuk, és a sárgáját a fehérje felével, valamint a cukorral a morzsalékos liszthez adjuk. Gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk. Ha túl lágy, kevés lisztet adunk hozzá, de csak annyit amennyitõl szépen összeáll.
- A fehérje másik felét külön tálkába tesszük és villával lágy habbá verjük.Félretesszük.
- A tésztát kétfelé osztjuk, és mindkettõbõl levágunk 1/3-nyi mennyiséget, és ezeket egy zacskóban hûtõbe teszünk.
- A megmaradt 2 adag tésztát egyenként kinyújtjuk, és kibéleljük vele a piteformákat. Háztartási fóliával letakarjuk és hûtõbe tesszük, amíg a krém elkészül.
- A krémhez a tojást a cukorral habosra kavarjuk, hozzáadjuk a lisztet, simára dolgozzuk, majd felöntjük a tej felével.
- A vaníliarúd magjait kikaparjuk, a vanília héjával együtt a tej másik feléhez adjuk és felforrósítjuk (ne forraljuk fel!).
- A forró tejet levesszük a tûzrõl, kivesszük belõle a vanília héját, fokozatosan hozzácsorgatjuk a tojásos-cukros-lisztes tejet, majd visszatesszük a tûzre és kis lángon krémmé fõzzük. Kihûtjük, de közben többször átkeverjük, hogy ne bõrösödjön be.
- A vajat a porcukorral habosra kavarjuk és simára dolgozzuk a kihûlt pudinggal.
- A tésztakosarakat kivesszük a hûtõbõl, az aljukat villával megszurkáljuk, és elosztjuk bennük a vaníliakrémet.
- Az epret kicsumázzuk, megmossuk, leszárítjuk, felkarikázzuk, és a szeleteket elosztjuk a krémen.
- A hûtõbõl elõvesszük a félretett 2 kis tésztagombócot, lisztezett felületen kinyújtjuk, csíkokra vágjuk és berácsozzuk velük a sütemények tetejét.
- A félretett tojáshabbal ecset segítségével lekenjük a tésztarácsot, és a pitéket elõmelegített sütõben készre sütjük. Rácson hagyjuk langyosra hûlni, majd meghintjük porcukorral. Ha kedvünk tartja, tálalás elõtt eperszeletekkel és mentalevéllel is díszíthetjük.
sütési hõfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idõ: kb. 35 perc