Vaníliakrémes pite

2018-04-16

sponsored links

Vaníliapudingos vagy vaníliakrémes pitének is hívhatjuk, a lényege az, hogy nagyon finom. Jó idõben, hidegen, akár valamilyen gyümölcs szósszal, öntettel is kínálhatjuk, amitõl kicsit savanykás ízt kap. Nem túl édes, szerintem tökéletes egy hétvégi grillezéshez, baráti összejövetelhez.








Vaníliakrémes pite
Hozzávalók (26 cm átmérõjû formához):
20 dkg fehér liszt
15 dkg teljes kiõrlésû liszt
10 dkg porcukor
20 dkg hideg vaj
2-3 evõkanál hideg tej

a vaníliakrémhez:
2,5 dl tejszín
2,5 dl tej
5 tojás sárgája
4 evõkanál vaníliás cukor
2 dkg keményítõ
2 dkg liszt

a tetejére:
mandula

a tálaláshoz:
porcukor

Elkészítés:
A liszteket kimérjük, elvegyítjük benne a porcukrot, hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat és a tejet, majd gyors mozdulatokkal összeállítjuk. A 2/3 részét félre tesszük, a maradékból lisztezett felületen kb. 28 cm átmérõjû kör alakú tésztát nyújtunk és a pite formába tesszük. Sütõpapírt helyezünk a tésztára, sütõgyönggyel beterítjük és 200 fokos elõmelegített sütõbe 10 perc alatt félkészre sütjük.
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, elvegyítjük benne a keményítõt és a lisztet, majd felöntjük a tejszínnel és a tejjel. Közepes lángon 80 fokig hevítjük, sûrûre fõzzük.
A félkész pite tésztára öntjük, a maradék tésztát a tetejére morzsáljuk, majd megszórjuk szeletelt mandulával. A továbbiakban 180 fokos sütõbe helyezzük és 30-35 perc alatt készre sütjük.
Formába hûlni hagyjuk, majd tálalásig hûtõbe helyezzük. A legjobb, ha egy éjszakára bent tudjuk hagyni. Tálaláskor porcukorral meghintve kínáljuk!










Folytats a blogon ... koskacukor.blogspot.com/2018/04/vanil...

sponsored links

Keres?s