Vaníliakrémes palacsinta karamellizált körtével.
sponsored links
A palacsinta az örök kedvenc, így ha valami gyors desszertet szeretnék ebéd után feltálalni mindig palacsintát sütök, majd lekvárral, túróval...... megtöltve tálalom. A palacsinta most is kisült, viszont egy kicsivel több idõt szenteltem neki, így az egyszerû töltelék helyett vaníliakrémet készítettem, melybe került még elõzõleg megkaramellizált körte is. Ezután egy tepsibe sorakoztattam a megtöltött palacsintákat, édes tejföllel nyakonöntöttem, apróra vágott dióval megszórtam, majd irány a sütõ. A végeredmény pedig minden ráfordított plusz percért kárpótolt.
Hozzávalók kb. 10 db palacsintához:
20 dkg liszt
2 db tojás (nagy)
csipet só
2 tk cukor
2 tk cukor
3-4 dl szénsavas ásványvíz
2 ek olaj (+ a sütéshez)
A tojásokat szórjuk meg egy csipet sóval, a cukorral, és keverjük össze.
Ezután keverjünk hozzá 2 dl szénsavas ásványvizet, majd szitáljuk hozzá a lisztet, és keverjük simára, csomómentesre. Keverés közben, adjunk hozzá még annyi ásványvizet, hogy egy sûrûbb palacsintatésztát kapjunk.
Ezután keverjünk hozzá 2 dl szénsavas ásványvizet, majd szitáljuk hozzá a lisztet, és keverjük simára, csomómentesre. Keverés közben, adjunk hozzá még annyi ásványvizet, hogy egy sûrûbb palacsintatésztát kapjunk.
Ezután adjuk hozzá az olajat, majd szintén keverjük simára, és hagyjuk legalább egy fél órát állni mielõtt hozzálátnánk a sütéshez.
Végül kiolajozott palacsintasütõben, süssük meg a palacsintákat, majd tartsuk melegen.
Karamellizált körte hozzávalói:
3 db körte
1/2 citromleve
1 cs vaníliás cukor
3 ek méz
1 mk õrölt fahéj
A körtét hámozzuk meg, távolítsuk el a magházat, vágjuk fel kisebb kockákra, majd facsarjuk rá a citromlevet, és forgassuk össze.
Egy serpenyõbe kanalazzuk bele a mézet, adjuk hozzá a felkockázott körtét, ízlés szerint szórjuk meg õrölt fahéjjal, és a vaníliás cukorral, majd pár perc alatt karamellizáljuk roppanósra. (nem kell alá folyadék, és arra figyeljünk, hogy a körte még roppanós maradjon)
Ezután hûtsük ki, majd csepegtessük le alaposan, mielõtt a krémhez adnánk.
Vaníliakrém hozzávalói:
1 cs vaníliás pudingpor
3 dl tej
2 ek barna cukor
2 cs vaníliás cukor
10 dk vaj
10 dkg porcukor
3 dkg vaj a tepsi kikenéséhez
A pudingpor keverjük simára egy kevés tejjel, majd adjuk hozzá a maradék tejet, a kristálycukrot, és szintén keverjük simára.
Ezután állandó keverés mellett fõzzük sûrûre, majd hûtsük ki teljesen mielõtt a krémhez adnánk. (én kevergetve hûtöttem ki, mert így szép sima krémet kaptam)
A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, és a felkockázott puha vajat, majd keverjük habosra.
Ezután állandó keverés mellett, apránként adjuk hozzá a teljesen kihûlt pudingot, és keverjük simára.
Ezután a simára kevert krémhez adjuk hozzá az elõzõleg lecsepegtetett karamellizált körtét, majd fakanállal óvatosan keverjük, forgassuk össze.
A palacsintákat ezután töltsük meg a krémmel, majd helyezzük egy vajjal kikent tepsibe egymás mellé.
A tepsiben lévõ palacsinta tetejére:
2 dl tejföl
2 ek barna cukor
1 marék apróra vágott dió
A tejfölt keverjük össze a barna cukorral, és egyenletesen kenjük rá a tepsiben lévõ palacsinták tetejére, majd szórjuk meg az apróra vágott dióval.
Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten süssük 20-25 percig, hogy a palacsinta kissé összesüljön, és a dió megpörkölõdjön. (én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem)
A sütõbõl kivéve a tepsiben hagyjuk langyosra hûlni.
Tálalás elõtt helyezzük tányérra a palacsintát, majd úgy kínáljuk.