Vaníliakrémes máktorta
sponsored links
A férjem minden évben máktortát kér a szülinapjára, ez már hagyomány. Mindig vaníliás fõzött krémmel. Igyekeztem feldobni egy kicsit az idei tortáját, mivel már cukrász vagyok, akartam villantani valami nagyot. Azt hiszem a csokikerítéssel ez sikerült is.
A tortadekoráció Magnoliától rendelhetõ.
Hozzávalók:
15 cm-es tortához
A máktésztához:
5 tojás
150 gr porcukor
100 gr vaj
160 gr darált mák
1,5 tk. sütõpor
A fõzött krémhez:
( Juditkától kölcsönöztem a receptet, innen)
400 ml tej
60 gr vaníliás pudingpor
100 gr cukor
vanília aroma / esszencia
90 gr vaj
A díszítéshez:
100 gr fehércsoki
egész szemes mák
Elkészítés:
1. A piskótához az egész tojásokat kihabosítjuk a porcukorral, hozzákeverjük az olvasztott vajat végül szilikonos spatulával beleforgatjuk a sütõporral elkevert, alaposan ledarált mákot. Sütõpapírral bélelt formába simítjuk és 180 fokon készre sütjük, tûpróbáig. Kb. 40 perc, függ a sütõtõl és a torta magasságától. Ha kihûlt, lehúzzuk a papírt róla és háromba vágjuk.
2. A krémhez elkészítjük a pudingot: a pudingport kikeverjük egy kevés tejjel,a maradék tejet a cukorral felforraljuk, hozzáöntjük a pudingot és sûrûre fõzzük. Még melegen folpackkal beborítjuk, hogy ne bõrösödjön és teljesen kihûtjük. Én egy egész éjszakára hûtõbe tettem és másnap töltöttem a tortát.
3. A kihûlt, hideg pudingot robotgép üstjébe tesszük, simára dolgozzuk, hozzáadjuk a vaníliát és kanalanként a szobahõmérsékletû vajat, teljesen kihabosítjuk.
4. Betöltjük a tortát a krémmel, oldalára, tetejére is jusson, egy keveset a díszítésre félreteszünk.
5. A torta díszítéséhez a csokikerítést az itt leírtak alapján elkészítjük, tetejét a maradék krémmel és mákkal díszítjük.