Vaníliakrémes húsvéti torta.
sponsored links
A kalácsok, és a sós ropogtatni valók mellet az ünnepi asztalról nem hiányozhat a torta sem. Én a tortasütésnek most az egyszerûbb módját választottam és vékony piskótalapokat sütöttem, majd vaníliakrémmel töltöttem, és vontam be. Mivel nagyon szeretjük a csokoládét, így az sem maradhatott le, majd ünnephez illõen, egyszerûen csak tojáscukorral díszítettem. A kóstolás már meg is történt, és nagy örömömre mindenki elégedett volt a végeredménnyel.
1 db piskótalap hozzávalói 24 cm-es tortaformához:
8 dkg liszt (Nagyi titka süteményliszt)
4 dkg porcukor
3 db tojás (nagy)
3 ek étolaj
3 ek hideg víz
A cukrot tegyük bele a keverõtálba, adjuk hozzá az egész tojásokat, majd robotgéppel keverjük jó habosra.
Amikor már jó habos, állandó keverés mellett csorgassuk hozzá az olajat, majd a hideg vizet, és keverjük tovább 1-2 percig.
Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, majd fakanállal, óvatosan keverjük össze.
A tortaformát béleljük ki sütõpapírral, majd öntsük, és simítsuk bele a masszát.
Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten kb. 15 perc alatt (tûpróbáig) süssük készre. (én légkeverésnél 150 fokon, 15 percig sütöttem)
A sütõbõl kivéve, hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hûtsük ki teljesen.
Mivel a tortához 3 lapra van szükség, így a másik két lapot is így süssük meg.
Vaníliás mascarponekrém hozzávalói:
35 dkg mascarpone
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
3 cs vaníliás cukor
2 dl Hulala (v. habtejszín+habfix)
A keverõtálba tegyük bele a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd adjuk hozzá a puha, felkockázott vajat, és keverjük simára.
Ezután adjuk hozzá a mascarponét, és szintén keverjük jó habosra.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, fakanállal, óvatosan keverjük hozzá a krémhez.
Ezután a krémmel töltsük meg a tortalapokat, majd vonjuk be a tortát.
Csokoládé ganache krém hozzávalói:
12,5 dkg csokoládé (70%-os)
1,5 dl Hulala (v. habtejszín)
2 dkg vaj
A tejszínhez adjuk hozzá a vajat, és melegítsük össze, majd vegyük le a tûzrõl. (jó meleg legyen, hogy a csokoládé elolvadjon benne)
Ezután adjuk hozzá az apró darabokra tördelt csokoládét, és addig keverjük, még teljesen felolvad.
Ezután rögtön öntsük rá a torta tetejére, ízlés szerint díszítsük tojáscukorral, majd tegyük be pár órára a hûtõbe, hogy a krém és a csokoládé teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.
Tálalás elõtt vegyük ki a tortát a hûtõbõl, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.