Vaníliakrémes eper-rebarbara pite zabpelyhes morzsával
sponsored links
Valaki már nagyon várja azt a szeletet:) |
Aranyemberem nagy kedvence ez a pite, gyerekkorában a nagymamája sütött gyakran rebarbara pitét. Gyakran készül nálunk is rebarbara szezonban, évek óta készítem ezt a változatot. A rebarbara saját termés, az eper is, már érik a norvég eper:) Ez most nem lett paleos, mert nem volt otthon semmi hozzá, de szeretném majd úgy is megsütni. Langyosan egy gombóc vanília fagyi is jár hozzá mindenképpen, de hidegen is szuper, nálunk mindenki szereti, így általában gyorsan elfogy.
Az alap hozzávalói: (nagy piteformához)
25 dkg liszt
10 dkg hideg vaj
csipet só
5 dkg porcukor (vagy édesítõ)
1 db kis méretû tojás
2-3 ek. víz
1 tk. ecet
A töltelékhez:
nagy köteg rebarbaraszár (kb. 30-35 dkg)
kb. 20 dkg eper
8 dkg barna cukor
+
3 dl tejszín
2 tojás
2 csapott ek. étkezési keményítõ
1 rúd vanília
12 dkg porcukor (vagy édesítõ)
A tetejére:
10 dkg zabpehely
5 dkg olvasztott vaj
3 ek. barna cukor
Az alaphoz a lisztet elvegyítettem a porcukorral, csipet sóval és a hideg vajat hozzáadtam kis darabokban. A kezemmmel összemorzsoltam az egészet, majd hozzáadtam a tojást is, ezt is összedolgoztam. A vizet elvegyítettem az ecettel, ezt kanalanként adtam hozzá, nem biztos, hogy kell az egész. Jól gyúrható tésztát kaptam, folpackba csomagolva 1 órára a hûtõbe tettem. A rebarbarát megtisztítottam, apró darabokra vágtam. Egy serpenyõben a barnacukrot feltettem melegedni 1 evõkanál vízzel, amikor elkezdett olvadni, hozzáadtam a rebarbarát és kevergetve pár percig karamellizáltam, ezalatt kicsit meg is puhul. Szûrõbe öntöttem, hogy a leve lecsöpögjön, a levét pedig felfogtam egy tálba. A tésztát lisztezett munkalapon vékonyra nyújtottam, kibéleltem vele a kivajazott piteformát. Sütõpapírt tettem bele, száraz babot és 160 fokos sütõben légkeverénél kb. 20 percig elõsütöttem. Kivettem a sütõbõl, a hõfokot 180 fokra állítottam, kivettem belõle a babot és a sütõpapírt, beleszórtam a rebarbarát, a negyedekbe vágott epreket. A krémhez a tojást habosra kevertem a porcukorral, hozzáadtam a vanília kikapart magjait, az étkezési keményítõt, simára kevertem és lassan hozzáöntöttem a tejszínt is. Ezt ráöntöttem a rebarbarára, visszatettem a sütõbe és még kb. 20 percig sütöttem 180 fokon. A tetejére a zabpelyhet összvegyítettem a barnacukorral és az olvasztott vajjal, 20 perc után kivettem a pitét, a zabpelyhes keveréket a tetejére szórtam egyenletesen és még 15 percre visszatettem a sütõbe, míg a teteje szép aranybarna nem lesz. A közepe felpúposodhat, de ahogy hûl ez szépen visszasimul. Langyosan már lehet szeletelni, akár magában, akár fagyival, kicsit savanyú, kicsit édes, krémes a belseje, ropogós a teteje, szóval isteni finom:)
Troll a konyhámban már a facebookon is, akinek van kedve ott is követhet:)