Vaníliakrémes diós piskóta
sponsored links
Ha gyors, egyszerû és finom krémes süteményre van szükség, akkor ezt a receptet ajánlom! Ennek a sütinek az elkészítése belefér 1 órába, ráadásul azonnal fogyasztható. A tésztája kevés lisztet tartalmaz, viszont jó sok darált diót, ettõl olyan laza és könnyû, melyben jól harmonizál a citrom és a fahéj - a krém pedig nem túl édes. Összességében az egész sütemény nem nagyon édes, mégis annyira finom! Nekünk ez így tökéletes - a családom ugyanis rendkívül édesszájú, mégsem szeretjük a nagyon édes édességeket: süteményeket, desszerteket, kekszeket...
Szombaton készítettem a férjem névnapjára - Õ krémes sütemény rajongó. Sajnos nem nagyon volt idõm sütemény sütésre, de mindenképp akartam neki krémes süteményt készíteni, ezért esett erre a választásom. Gyorsan elkészül és azonnal ehetõ - nem kell órákat várni, míg megdermed a krém a hûtõben vagy átpuhul a tészta. Persze ha elõre szeretnénk elkészíteni, másnapig simán eltartható a hûtõben!
A képeket megint nem így terveztem el a gondolataimban míg készítettem a süteményt, de a röpke fotózáshoz csak két szeletet tudtam megmenteni. Az eredeti elképzelésem sokkal mutatósabb, szebb, feltûnõbb lett volna (ha több sütemény maradt volna és ha nem csak 2-3 perc lett volna fotózkodni). De már hozzászoktam, hogy a pici fiam mellett mindent kapkodva kell elvégezni, szinte soha nincs elég idõ arra, hogy kivitelezzem az elõre átgondolt, eltervezett dolgokat. Két kisgyerek mellett csak nagyon ritkán fordul elõ, hogy van idõ és lehetõség a "szöszmötölésre". :) Nem baj, egyszer felnõnek a gyerkõcök és nyugodtan, türelmesen hódolhatok a szenvedélyeimnek: sütés, fotózás, olvasás, nyelvtanulás, filmnézés és egyebek. Addig is nem sürgetem az idõt, sajnos rohan az magától is.
Azért bízom benne, hogy a két szeletes fotó mellett is kedvet kaptok a süti elkészítéséhez, mert igazán megéri!
Hozzávalók a tésztához:
kb. 38x30 cm-es tepsihez
8 közepes méretû tojás
5 enyhén csapott evõkanál kristálycukor
3 evõkanál finomliszt
20 dkg darált dió
1 csapott kávéskanál õrölt fahéj
1 kisebb citrom reszelt héja (bio)
A krémhez:
3 csomag vaníliás pudingpor
1 liter tej
5 evõkanál kristálycukor
20 dkg vaj
A pöttyös kerámiák és porcelán bögre megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- Elõször a krémet készítjük el: a pudingporokat a cukorral és pici tejjel simára keverjük, majd hozzáadjuk a többi tejet is és közepesen lángon, folyamatosan kevergetve sûrûre fõzzük. Levesszük a tûzhelyrõl és míg meleg, hozzáadjuk a vajat és gyorsan kevergetve simára dolgozzuk a krémet. Félretesszük hûlni, míg megsütjük a piskótát, de közben néha-néha keverünk rajta néhányat.
- A tésztához a lisztet, darált diót, õrölt fahéjat és citromhéjat összekeverjük, félretesszük.
- A tojásokat kettéválasztjuk: a fehérjét félig felverjük, majd hozzáadjuk a cukrot és kemény habbá verjük. Majd egyenként belekeverjük a tojássárgákat is. Végül 3-4 részletben hozzáadjuk a darált diós lisztes keveréket és óvatosan összekeverjük.
- Enyhén kivajazott/lisztezett tepsibe egyengetjük a masszát és elõmelegített, 170 fokos légkeveréses sütõben 8-9 percig sütjük. (A sütési idõ csak tájékoztató jellegû, sütõtõl függõen eltérhet, végezzünk tûpróbát!)
- A megsült tésztát süteményrácsra borítjuk, teljesen kihûtjük, majd középen kettévágjuk. Közben a kihûlt krémet kézi mixerrel 1-2 perc alatt kihabosítjuk.
- Az összeállításhoz: az egyik tésztalapot tálcára tesszük, elsimítjuk rajta a krém felét, melyre enyhén rányomkodjuk a másik tésztalapot, erre jön a krém másik fele. A tetejét pici darált dióval meghintjük.
- Azonnal szeletelhetjük és kínálhatjuk.
Jó étvágyat!