Vaníliafagyis piszke krémleves
sponsored links
A nyári hûsítõ, hideg levesek sorába tökéletesen illeszkedik a piszke, fõleg, ha zölden vesszük a piacon, mert a kertbõl éretten, a bokorról szedve kifejezetten édes íze van - nálunk le is legelik minden évben a gyerekek. Mivel a húsának nagyon magas a pektintartalma, kifejezetten sûrû krémlevest lehet belõle fõzni, nem kell hozzá semmilyen sûrítõanyag, és tíz perc párolással kész is van. Ha valaki nem szereti a rántással-habarással készülõ fõzelékeket, akkor sûrûbbre hagyva ( és a fagyit kihagyva...) szószként is tálalhatja: nincs is hozzá jobb mint egy finom, sós, sült oldalas vagy tarja...
50 dkg piszke(egres)
3 dkg vaj
8-10 dkg cukor
csipet só
3-4 dl víz (2 decit jégkocka formájában is adhatunk hozzá, így hamarabb hûl) - attól függ, milyen sûrûn szeretjük
2 dl tejszín
2x10 dkg vaníliafagyi
A megtisztított, megmosott piszkét a felforrósított vajra dobtam, átforgattam benne, hozzáadtam a sót és a cukrot és lefedve kb. 10 perc alatt puhára pároltam. (A jól záródó fedõ alatt rögtön kezdett levet engedni, de ha nem tudunk rá odafigyelni, féldecinyi vizet adhatunk hozzá a pároláshoz.)
Mikor már egész puhák voltak a szemek, krumplinyomóval megtörtem, majd 2 dl vízzel és a tejszínnel összeturmixoltam. Visszatettem a tûzre, hogy egyet forrjon, majd beledobáltam 20 dkg jégkocát és az egyik adag fagyit.
Behûtés után a maradék fagyiból lehet kanalazni mindenki tányárjába keveset, mielõtt rászedjük a finom savanykás hûsítõ, sûrû levest.
(A tejszín hozzáadása elõtt lehet át is passzírozni egy szûrõn,de akkor nemcsak a picike magoktól szabadulunk meg, hanem a részben a sûrû húsától is - ilyenkor vékonyabb lesz a rémleves, és lehet hogy szükséges kevés étkezési keményító is bele)