Vaníliaesszencia
sponsored links
Igazi kozmopolita flaska: kanadai juharszirupos üvegben ukrán vodka és madagaszkári vanília násza. Maga a csoda. Pont mint a papír a háttérben.
A kép önmagában is elvinné ezt a bejegyzést, de nem bírom magamban tartani a szavakat. A recept nem sok szót érdemel (vodka, vaníliarúd), viszont a hatásuk annál inkább.
Életem elsõ 32 évében nem kóstoltam vaníliát. Gondolom, ezzel nem voltam egyedül. Egyfelõl az egyik legdrágább fûszer a világon, másfelõl csak trópusi éghajlaton terem meg, nehezen kúszik hát be a hazai táplálkozáskultúrába.
Kis hazánkban ma is felsõ kategóriás cukrászdába kell mennünk, ha nem etil-vanilinnal ízesített fagyikat, tortákat szeretnénk kóstolni. Mi tagadás, én is nehezen emeltem be a konyhai rutin-alapanyagok közé, ugyanis nem egyszerû jó minõségû ÉS elfogadható árú vaníliarudakhoz jutni, legalábbis itt vidéken.
Elõször egy teszkóban kapható rúddal próbálkoztam, horror ára volt, ráadásul semmi nagy flash, kis száraz izé volt, mondjuk, legalább illatos. Aztán valahonnan került a házhoz egy fiolában egy vaníliarúd (fogalmam sincs honnan, de tényleg), és elvesztem.
Puha volt, illatos, rengeteg apró mag volt benne, és olyan, de olyan aromát adott a sütinek, amit még sosem éreztem. Ehhez jött Mautner Zsófia tavaszi kõszegi elõadása, ahol szintén szóba került ez a csodás fûszer, és az ...