Vanília kivonat házilag
sponsored links
Jobban felszerelt gasztroüzletek polcain rábukkanhatunk egy néhány deciliteres üvegre, melyben sötét színû vaníliakivonatot kaphatunk. Ezek ára igen borsos, fõleg ha minõségi alapanyagokból készítették.
De házilag is megalkothatjuk a magunk illatozó esszenciáját.
MIRE HASZNÁLHATÓ?
Sütemények, krémek, fagylaltok, koktélok ízesítésére használhatjuk a vanília kivonatot. Szigorúan alacsony dózisban alkalmazza mindenki!!! Csak néhány teáskanál vagy maximum 1 evõkanában limitáljuk egy-egy alkalommal a felhasznált mennyiséget.
Hozzávalók egy 3 dl-es üveghez:
Elkészítési idõ: 4 hét
Anyagköltség kb. 1300 Ft
2 db vaníliarúd
3 dl jó minõségû vodka
A vaníliarudakat kettévágjuk és egy tiszta, csavaros fedelû üvegbe állítjuk.
Majd felöntjük jó minõségû tiszta vodkával. Nincs felesleges ízesítés, csak a vanília íze marad a folyadékban.
Ezek után már csak kb. 3-4 hét türelemre van szükségünk. Ennyi idõ alatt már alaposan kioldódik az íz és az illatanyag.
Sütés - fõzéskor csak egy-egy kanálkát adjunk az ételhez és tömény vanília illat és íz örvendeztet meg bennünket.
Tipp: Én külföldrõl szerzem be töredék áron a vanília rudat. Az angol Ebay tökéletes beszerzési hely. Hazai árhoz képest sokkal kedvezõbben vásárolhatunk.
Nagyon sok elõre elkészített étel és kiegészítõ található a boltokban. Számomra viszont fontos, hogy magam állítsam össze házi körülmények között ezeket a komplex élelmiszereket.
A vanília õrületem nem merült ki ennyiben. Korábban már házi vaníliás cukorról is olvashattatok a blogon. Elevenítsetek fel ezt is!
Gasztroblog Boldog Kuktától
Csipetnyi vidéki virtus, derûvel fûszerezve!