Vanília kivonat házilag

2014-02-25

sponsored links


Jobban felszerelt gasztroüzletek polcain rábukkanhatunk egy néhány deciliteres üvegre, melyben sötét színû vaníliakivonatot kaphatunk. Ezek ára igen borsos, fõleg ha minõségi alapanyagokból készítették. 

De házilag is megalkothatjuk a magunk illatozó esszenciáját. 

MIRE HASZNÁLHATÓ? 

Sütemények, krémek, fagylaltok, koktélok ízesítésére használhatjuk a vanília kivonatot. Szigorúan alacsony dózisban alkalmazza mindenki!!! Csak néhány teáskanál vagy maximum 1 evõkanában limitáljuk egy-egy alkalommal a felhasznált mennyiséget.


 



Hozzávalók egy 3 dl-es üveghez:
Elkészítési idõ: 4 hét
Anyagköltség kb. 1300 Ft

2 db vaníliarúd
3 dl jó minõségû vodka









A vaníliarudakat kettévágjuk és egy tiszta, csavaros fedelû üvegbe állítjuk. 

Majd felöntjük jó minõségû tiszta vodkával. Nincs felesleges ízesítés, csak a vanília íze marad a folyadékban. 

Ezek után már csak kb. 3-4 hét türelemre van szükségünk. Ennyi idõ alatt már alaposan kioldódik az íz és az illatanyag. 

Sütés - fõzéskor csak egy-egy kanálkát adjunk az ételhez és tömény vanília illat és íz örvendeztet meg bennünket. 

Tipp: Én külföldrõl szerzem be töredék áron a vanília rudat. Az angol Ebay tökéletes beszerzési hely. Hazai árhoz képest sokkal kedvezõbben vásárolhatunk.

Nagyon sok elõre elkészített étel és kiegészítõ található a boltokban. Számomra viszont fontos, hogy magam állítsam össze házi körülmények között ezeket a komplex élelmiszereket.
A vanília õrületem nem merült ki ennyiben. Korábban már házi vaníliás cukorról is olvashattatok a blogon. Elevenítsetek fel ezt is!
Gasztroblog Boldog Kuktától Csipetnyi vidéki virtus, derûvel fûszerezve!

Folytats a blogon ... boldogkukta.blogspot.com/2014/02/vani...

sponsored links

Keres?s