Van Kahvalti Evi, a reggelizõszalon

2011-10-19

sponsored links

Egy héttel ezelõtt szakadó esõre ébredtünk Isztambulban. Az azt megelõzõ napokon kegyes volt az idõjárás, miközben itthonról érkeztek a hírek a hirtelen beszökött télrõl, mi élveztük a tûzõ napsütést, a türkízkéz eget és a boszporuszi szellõt. Régen láttam a város esõs arcát, azonban ismét bebizonyosodott, hogy nem ez a legelõnyösebb oldala. Így szürke, szomorkás, magába fordul, és mindenütt víz. Az egyetlen ok, amiért mégsem bántuk az volt, hogy aznap már a hazautazás miatt amúgy is csak néhány délelõtti óránk lett volna, ráadásul komoly program várt ránk: egy igazi török reggeli.

A török reggeli ugyanis zseniális. Törökországban igen erõs a reggelizés kultúrája, a hétköznapokban néhány falat sajtot, uborkát, paradicsomot és olajbogyót fogyasztanak, ráérõsebb napokon ez további fogásokkal bõvül: kaymakkal (sûrû tejszín) és mézzel, tojásételekkel, lecsófélékkel, lepényekkel. Különösen nagy hagyománya van a reggelizésnek az ország keleti, kurdok által lakott részein, Van városa például kimondottan a reggelizésrõl híres. Az ún. reggelizõszalonok igen népszerûek, olyannyira, hogy a mûfaj már Isztambulban is elterjedt. A Van Kahvalti Evi az egyik legkedveltebb reggelizõ klub, amelynek specialitása, hogy Van-ból származó sajtokat, mézeket, házi dzsemmeket kínálnak. Már több üzletük nyílt, de a bohém és kozmopolita Cihangir negyedben található az egyik leghangulatosabb.

Szinte mindent megrendelünk, ami az étlapon található, de végtelenül kedves és igyekvõ pincérünknek a szeme sem rebben, ide láthatóan nem egy tálka müzliért járnak a vendégek. Sorjában érkeznek a különbözõ sajtok, péksütemények, joghurtos uborka, különleges mézek, frissen sült lepények, gránátalmalé, érdekes állagú, édes diópaszta, isteni török tea és bûnrossz kávé. A tojásos ételeket úgy kapkodjuk szét, mintha három napja nem ettünk volna, legnagyobb sikert ...


Folytats a blogon ... chiliesvanilia.blogspot.com/2011/10/v...

sponsored links

Keres?s