Valami igazán különleges egzotikum?
sponsored links
Ha nagyon ráuntunk a hazai ízekre és ennénk valami igazán különlegeset, vagy ha csak belekóstolnánk a Jamaicai, amúgy nem elhanyagolhatóan zseniális konyha ízeibe, és egy kis Karibi hangulatot szeretnél varázsolni a családodnak vagy magadnak, akkor ezt a fantasztikus receptet el kell készítened, mert egyszerûen isteni finom?
Jamaicai Jerk pikáns csirke/jalapeno lepény kenyérrel
Hozzávalók:
6 db csirkecomb
Pác:
Apróra vágva:
3 tk friss gyömbér
1 gerezd fokhagyma
1 db nagyobb chili paprika fele ? a nagyobbak kevésbé csípõsebbek
2 szál zöldhagyma
? petrezselyem
? koriander levél ? ha nincs elhagyható, akkor tegyünk bele egy egész csokor petrezselymet
Fûszerek:
1 tk szegfûbors
1 tk szemes bors
? tk chili pehely
1 ek méz
? ek barnacukor
1 db lime
Elkészítés:
A csirkét mossuk meg, vagdossuk be, - így majd a fûszerek íz világa átjárja a húst -, és sózzuk meg.
A fûszereket egy mozsárban törjük össze.
A fenti hozzávalókat apróra vágjuk, és hozzáadjuk a mozsárban lévõ fûszerekhez, és hozzá tesszük a mézet és a barna cukrot. Kicsit törjük össze õket, majd adjuk hozzá a mézet, barnacukrot.
Ha készen vagyunk, akkor a csirkére öntjük a pácot, és egy éjszakán át, vagy minimum 1 órát hûtõszekrénybe pácoljuk.
Ha letelt a pác ideje, akkor egy tepsibe tegyük bele a csirkéket, tegyünk rá kókuszzsírt vagy olíva olajat, és alufóliával lefedve süssük kb. 30 percig, akkor jó, ha puha a hús, közben forgassuk meg párszor.
Az idõ leteltével, vegyük le a fóliát és pirítsuk még kb. 5-10 percig. ? A sütés vége felé kanalazzuk ki a lepotyogott pácot, hogy ne égjen meg -.
Grill sütõben, illetve a kerti szezonban faszénen is süthetjük a pácolt csirkét, akkor lesz igazán Jerk csirke, hisz jó füstös lesz az íze?:)
*Az egészséges étrendbe is beilleszthetõ, ha salátával fogyasszuk. Viszont úgy gondolom, hogy az alábbi lepény kenyeret ki kell próbálni mindenkinek, megéri?, még azoknak is, akik a mindennapokba mellõzik a kenyeret?
**Ez a kenyér joghurttal, nagyon finom, élesztõ nélküli, így nem terheli a gyomrunkat, a másik, hogy nagyon gyorsan készen van, azt hiszem, hogy többször fogom én is elkészíteni, mint hogy a boltba vegyem a kenyeret?:) Nekem legalábbis nagyon bejött?
Jalapeno lepény kenyér
Hozzávalók:
500 g liszt
1 tk sütõpor
1 tk só
500 g joghurt
pár db jalapeno paprika ? vagy zöldhagyma karikára vágva
Elkészítés:
A lisztet és a sütõport tegyük egy tálba, keverjünk hozzá a sót, majd a joghurtot.
Gyúrjuk tálban, majd deszkán ameddig össze nem áll, ha kell, adjunk hozzá még lisztet.
Osszuk a tésztát hatfelé - én kisebbeket szeretem, de aki a nagyobb szeleteket, az 4 felé szedje a tésztát. ? nyújtsuk ki lisztezett deszkán nem túl vékonyra, kb. félujjnyi vastagságúra, ha szükséges lisztezzük. Végül nyomkodjuk/nyújtsuk bele a friss vagy ecetes jalapeno csíkokat, úgy, hogy ne nagyon ?álljanak? ki a tésztából. Én apróra vágott zöldhagymával készítettem. ? Ha nem tudunk szép köröket nyújtani, nem gond, vegyünk elõ egy kisebb tányért, tegyük rá a kinyújtott tésztára, és vágjuk körbe. -
Forró teflon serpenyõbe, tegyünk rá egy kinyújtott tésztát és kb. 2-3 percig süssük mindkét oldalát. Akkor jó, amikor elkezd arany barnára pirulni. Ideális esetben szépen felemelkedik, felhólyagosodik.
A kész darabokat tegyük tányérra, takarjuk le fóliával addig, amíg felszolgáljuk.
Tálalásnál, szedjük le húst a csontról, tegyük a kenyérre, csepegtessünk rá kevés lime-ot.
Érdekesség:
A ?JERK? sütési módszerrel a Jamaicai lakosú Carib-Arawak indiánok fõztek, akik a húst alapos tisztítás után, egy éles tárggyal sütés elõtt ki lyukazgatták, hogy a különbözõ fûszereket elhelyezzék bennük, és egyben a lyukak lehetõvé tették a hõelvezetést, úgy hogy nem veszített a nedvességébõl. Egy mély gödröt béleltek ki kövekkel és zöld Jerk fával, amely, ha égett, akkor füstölt erõsen, és ez adta hozzá a húshoz a füstös ízt. Innen kapta az elnevezést: ?JERK csirke?. Az eredmény kiváló. A hús nemcsak csodálatosan fûszerezett, de ropogósan sült, szaftos és puha lett.
Jó étvágyat!
Klarissza
Inspiráció: JamieOliver&Jamal
Jamaicai Jerk pikáns csirke/jalapeno lepény kenyérrel
Hozzávalók:
6 db csirkecomb
Pác:
Apróra vágva:
3 tk friss gyömbér
1 gerezd fokhagyma
1 db nagyobb chili paprika fele ? a nagyobbak kevésbé csípõsebbek
2 szál zöldhagyma
? petrezselyem
? koriander levél ? ha nincs elhagyható, akkor tegyünk bele egy egész csokor petrezselymet
Fûszerek:
1 tk szegfûbors
1 tk szemes bors
? tk chili pehely
1 ek méz
? ek barnacukor
1 db lime
Elkészítés:
A csirkét mossuk meg, vagdossuk be, - így majd a fûszerek íz világa átjárja a húst -, és sózzuk meg.
A fûszereket egy mozsárban törjük össze.
A fenti hozzávalókat apróra vágjuk, és hozzáadjuk a mozsárban lévõ fûszerekhez, és hozzá tesszük a mézet és a barna cukrot. Kicsit törjük össze õket, majd adjuk hozzá a mézet, barnacukrot.
Ha készen vagyunk, akkor a csirkére öntjük a pácot, és egy éjszakán át, vagy minimum 1 órát hûtõszekrénybe pácoljuk.
Ha letelt a pác ideje, akkor egy tepsibe tegyük bele a csirkéket, tegyünk rá kókuszzsírt vagy olíva olajat, és alufóliával lefedve süssük kb. 30 percig, akkor jó, ha puha a hús, közben forgassuk meg párszor.
Az idõ leteltével, vegyük le a fóliát és pirítsuk még kb. 5-10 percig. ? A sütés vége felé kanalazzuk ki a lepotyogott pácot, hogy ne égjen meg -.
Grill sütõben, illetve a kerti szezonban faszénen is süthetjük a pácolt csirkét, akkor lesz igazán Jerk csirke, hisz jó füstös lesz az íze?:)
*Az egészséges étrendbe is beilleszthetõ, ha salátával fogyasszuk. Viszont úgy gondolom, hogy az alábbi lepény kenyeret ki kell próbálni mindenkinek, megéri?, még azoknak is, akik a mindennapokba mellõzik a kenyeret?
**Ez a kenyér joghurttal, nagyon finom, élesztõ nélküli, így nem terheli a gyomrunkat, a másik, hogy nagyon gyorsan készen van, azt hiszem, hogy többször fogom én is elkészíteni, mint hogy a boltba vegyem a kenyeret?:) Nekem legalábbis nagyon bejött?
Jalapeno lepény kenyér
Hozzávalók:
500 g liszt
1 tk sütõpor
1 tk só
500 g joghurt
pár db jalapeno paprika ? vagy zöldhagyma karikára vágva
Elkészítés:
A lisztet és a sütõport tegyük egy tálba, keverjünk hozzá a sót, majd a joghurtot.
Gyúrjuk tálban, majd deszkán ameddig össze nem áll, ha kell, adjunk hozzá még lisztet.
Osszuk a tésztát hatfelé - én kisebbeket szeretem, de aki a nagyobb szeleteket, az 4 felé szedje a tésztát. ? nyújtsuk ki lisztezett deszkán nem túl vékonyra, kb. félujjnyi vastagságúra, ha szükséges lisztezzük. Végül nyomkodjuk/nyújtsuk bele a friss vagy ecetes jalapeno csíkokat, úgy, hogy ne nagyon ?álljanak? ki a tésztából. Én apróra vágott zöldhagymával készítettem. ? Ha nem tudunk szép köröket nyújtani, nem gond, vegyünk elõ egy kisebb tányért, tegyük rá a kinyújtott tésztára, és vágjuk körbe. -
Forró teflon serpenyõbe, tegyünk rá egy kinyújtott tésztát és kb. 2-3 percig süssük mindkét oldalát. Akkor jó, amikor elkezd arany barnára pirulni. Ideális esetben szépen felemelkedik, felhólyagosodik.
A kész darabokat tegyük tányérra, takarjuk le fóliával addig, amíg felszolgáljuk.
Tálalásnál, szedjük le húst a csontról, tegyük a kenyérre, csepegtessünk rá kevés lime-ot.
Érdekesség:
A ?JERK? sütési módszerrel a Jamaicai lakosú Carib-Arawak indiánok fõztek, akik a húst alapos tisztítás után, egy éles tárggyal sütés elõtt ki lyukazgatták, hogy a különbözõ fûszereket elhelyezzék bennük, és egyben a lyukak lehetõvé tették a hõelvezetést, úgy hogy nem veszített a nedvességébõl. Egy mély gödröt béleltek ki kövekkel és zöld Jerk fával, amely, ha égett, akkor füstölt erõsen, és ez adta hozzá a húshoz a füstös ízt. Innen kapta az elnevezést: ?JERK csirke?. Az eredmény kiváló. A hús nemcsak csodálatosan fûszerezett, de ropogósan sült, szaftos és puha lett.
Jó étvágyat!
Klarissza
Inspiráció: JamieOliver&Jamal