Valami igazán különleges egzotikum?

2014-04-27

sponsored links

Ha nagyon ráuntunk a hazai ízekre és ennénk valami igazán különlegeset, vagy ha csak belekóstolnánk a Jamaicai, amúgy nem elhanyagolhatóan zseniális konyha ízeibe, és egy kis Karibi hangulatot szeretnél varázsolni a családodnak vagy magadnak, akkor ezt a fantasztikus receptet el kell készítened, mert egyszerûen isteni finom? :)

Jamaicai Jerk pikáns csirke zöldhagymás lapos kenyérrelJamaicai Jerk pikáns csirke/jalapeno lepény kenyérrel

Hozzávalók:

6 db csirkecomb

Pác:

Apróra vágva:

3 tk friss gyömbér

1 gerezd fokhagyma

1 db nagyobb chili paprika fele ? a nagyobbak kevésbé csípõsebbek

2 szál zöldhagyma

? petrezselyem

? koriander levél ? ha nincs elhagyható, akkor tegyünk bele egy egész csokor petrezselymet

Fûszerek:

1 tk szegfûbors

1 tk szemes bors

? tk chili pehely

1 ek méz

? ek barnacukor

1 db lime

Elkészítés:

A csirkét mossuk meg, vagdossuk be, - így majd a fûszerek íz világa átjárja a húst -, és sózzuk meg.

A fûszereket egy mozsárban törjük össze.

A fenti hozzávalókat apróra vágjuk, és hozzáadjuk a mozsárban lévõ fûszerekhez, és hozzá tesszük a mézet és a barna cukrot. Kicsit törjük össze õket, majd adjuk hozzá a mézet, barnacukrot.

Jamaicai Jerk pikáns csirke lapos kenyérrel

Ha készen vagyunk, akkor a csirkére öntjük a pácot, és egy éjszakán át, vagy minimum 1 órát hûtõszekrénybe pácoljuk.

Ha letelt a pác ideje, akkor egy tepsibe tegyük bele a csirkéket, tegyünk rá kókuszzsírt vagy olíva olajat, és alufóliával lefedve süssük kb. 30 percig, akkor jó, ha puha a hús, közben forgassuk meg párszor.

Az idõ leteltével, vegyük le a fóliát és pirítsuk még kb. 5-10 percig. ? A sütés vége felé kanalazzuk ki a lepotyogott pácot, hogy ne égjen meg -.

Grill sütõben, illetve a kerti szezonban faszénen is süthetjük a pácolt csirkét, akkor lesz igazán Jerk csirke, hisz jó füstös lesz az íze?:)

Jamaicai Jerk csirke jalapeno lapos kenyérrel

*Az egészséges étrendbe is beilleszthetõ, ha salátával fogyasszuk. Viszont úgy gondolom, hogy az alábbi lepény kenyeret ki kell próbálni mindenkinek, megéri?, még azoknak is, akik a mindennapokba mellõzik a kenyeret?



**Ez a kenyér joghurttal, nagyon finom, élesztõ nélküli, így nem terheli a gyomrunkat, a másik, hogy nagyon gyorsan készen van, azt hiszem, hogy többször fogom én is elkészíteni, mint hogy a boltba vegyem a kenyeret?:) Nekem legalábbis nagyon bejött?

Jalapeno lepény kenyér

Hozzávalók:

500 g liszt

1 tk sütõpor

1 tk só

500 g joghurt

pár db jalapeno paprika ? vagy zöldhagyma karikára vágva

Elkészítés:

A lisztet és a sütõport tegyük egy tálba, keverjünk hozzá a sót, majd a joghurtot.

Gyúrjuk tálban, majd deszkán ameddig össze nem áll, ha kell, adjunk hozzá még lisztet.

Jamaicai Jerk pikáns csirke jalapeno lapos kenyérrel

Osszuk a tésztát hatfelé - én kisebbeket szeretem, de aki a nagyobb szeleteket, az 4 felé szedje a tésztát. ? nyújtsuk ki lisztezett deszkán nem túl vékonyra, kb. félujjnyi vastagságúra, ha szükséges lisztezzük. Végül nyomkodjuk/nyújtsuk bele a friss vagy ecetes jalapeno csíkokat, úgy, hogy ne nagyon ?álljanak? ki a tésztából. Én apróra vágott zöldhagymával készítettem. ? Ha nem tudunk szép köröket nyújtani, nem gond, vegyünk elõ egy kisebb tányért, tegyük rá a kinyújtott tésztára, és vágjuk körbe. - 

Forró teflon serpenyõbe, tegyünk rá egy kinyújtott tésztát és kb. 2-3 percig süssük mindkét oldalát. Akkor jó, amikor elkezd arany barnára pirulni. Ideális esetben szépen felemelkedik, felhólyagosodik.

pikáns Jamaicai Jerk csirke jalapeno lapos kenyérrel

A kész darabokat tegyük tányérra, takarjuk le fóliával addig, amíg felszolgáljuk.

Tálalásnál, szedjük le húst a csontról, tegyük a kenyérre, csepegtessünk rá kevés lime-ot.

Érdekesség:

A ?JERK? sütési módszerrel a Jamaicai lakosú Carib-Arawak indiánok fõztek, akik a húst alapos tisztítás után, egy éles tárggyal sütés elõtt ki lyukazgatták, hogy a különbözõ fûszereket elhelyezzék bennük, és egyben a lyukak lehetõvé tették a hõelvezetést, úgy hogy nem veszített a nedvességébõl. Egy mély gödröt béleltek ki kövekkel és zöld Jerk fával, amely, ha égett, akkor füstölt erõsen, és ez adta hozzá a húshoz a füstös ízt. Innen kapta az elnevezést: ?JERK csirke?. Az eredmény kiváló. A hús nemcsak csodálatosan fûszerezett, de ropogósan sült, szaftos és puha lett.

Jó étvágyat!

Klarissza

Inspiráció:
JamieOliver&Jamal


Folytats a blogon ... klarisszafalatozoja.cafeblog.hu/2014/...

sponsored links

Keres?s