Vajpuha oldalas és krémes krumplipüré édes-sósan
sponsored links
Az egyszerû hús is lehet ünnepi étel
Nemrég nézelõdtem egyik kedvenc külföldi oldalamon, és egy olyan ételt találtam, ami elsõre megtetszett (itt).
Pont valami ilyen krémes-gyomormelengetõ ételre vágytam, és akármennyire szeretem is a csirkét, kicsit elegem lett belõle. Szóval az említett ételben marhaoldalas sült a sok fûszerrel és áfonyával, sütõben, lassan. Hozzá krémes krumplipüré járt köretnek, kb. 2 perc kellett, és elhatároztam, hogy holnap ez lesz.
Viszont a marhát sertésre, az áfonyát pedig fagyasztott málnára cseréltem a praktikum jegyében, a végeredmény így is isteni lett. Apárom megjegyezte, hogy eddig is biztos volt benne, de most már tutira megtart
Ja, videó is van az elkészítésrõl itt.
Vörösboros-málnás oldalas krémsajtos krumplipürével
Hozzávalók 4 fõre:
1,4 kg oldalas
4 dl száraz vörösbor
4 dl alaplé
Só, bors
1 ek paradicsompüré
1 ek barna cukor
1 közepes hagyma
1 közepes lilahagyma
2 ek olívaolaj
2 közepes répa
2 nagy gerezd fokhagyma
1 nagy marék aszalt áfonya
10 dkg (fagyasztott) málna
15 cm-es rozmaringág
2×15 cm-es kakukkfûág
1 babérlevél
A körethez:
80 dkg fõzni való krumpli
25 dkg mascarpone (pl. Szarvasi)
5 dkg vaj
Só, fehér bors
2 gerezd fokhagyma
Az oldalast a csontok között elvágjuk, minden oldalukat sózzuk és borsozzuk. Egy serpenyõben felhevítjük az olívaolajat, teljesen forróra, a húsok oldalaira kérget sütünk.
Kivesszük, áttesszük egy akkora tepsibe, amiben kényelmesen elférnek. A helyükre mehet a durvára vágott hagyma, nagyon kicsit megsózzuk, majd ha megfonnyadt, jöhet a fokhagyma is. Mikor megérezzük az illatát, beletesszük a karikákra vágott répát, a paradicsompürét, aszalt áfonyát, barna cukrot, felöntjük a borral és az alaplével. Beletesszük a rozmaring- és kakukkfûágakat, felforraljuk. 5 percig fedõ alatt rotyogtatjuk, majd levesszük a fedõt és nagy lángon újabb 5 percig fõzzük. Ráöntjük a húsokra.
180 fokos sütõbe toljuk, 1-1,5 órát sütjük, a sütõ teljesítményétõl függõen.
Közben, mikor a kilátszó húsrészek nagyon megpirultak, kb. az idõ felénél megfordítjuk õket. Akkor lesz kész, ha a beleszúrt villa könnyen beleszalad.
Közben a meghámozott, nagyobb darabokra vágott krumplit megfõzzük a hámozott fokhagymával, leszûrjük, még forrón összetörjük mindkettõt. Hozzákeverjük a mascarponét és a megolvasztott vajat, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Tálaláskor néhány ek krumplipürét tányérra szedünk, melléteszünk 2 darab húst, a szafttal meglocsolva tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!
Nemrég nézelõdtem egyik kedvenc külföldi oldalamon, és egy olyan ételt találtam, ami elsõre megtetszett (itt).
Pont valami ilyen krémes-gyomormelengetõ ételre vágytam, és akármennyire szeretem is a csirkét, kicsit elegem lett belõle. Szóval az említett ételben marhaoldalas sült a sok fûszerrel és áfonyával, sütõben, lassan. Hozzá krémes krumplipüré járt köretnek, kb. 2 perc kellett, és elhatároztam, hogy holnap ez lesz.
Viszont a marhát sertésre, az áfonyát pedig fagyasztott málnára cseréltem a praktikum jegyében, a végeredmény így is isteni lett. Apárom megjegyezte, hogy eddig is biztos volt benne, de most már tutira megtart
Ja, videó is van az elkészítésrõl itt.
Vörösboros-málnás oldalas krémsajtos krumplipürével
Hozzávalók 4 fõre:
1,4 kg oldalas
4 dl száraz vörösbor
4 dl alaplé
Só, bors
1 ek paradicsompüré
1 ek barna cukor
1 közepes hagyma
1 közepes lilahagyma
2 ek olívaolaj
2 közepes répa
2 nagy gerezd fokhagyma
1 nagy marék aszalt áfonya
10 dkg (fagyasztott) málna
15 cm-es rozmaringág
2×15 cm-es kakukkfûág
1 babérlevél
A körethez:
80 dkg fõzni való krumpli
25 dkg mascarpone (pl. Szarvasi)
5 dkg vaj
Só, fehér bors
2 gerezd fokhagyma
Az oldalast a csontok között elvágjuk, minden oldalukat sózzuk és borsozzuk. Egy serpenyõben felhevítjük az olívaolajat, teljesen forróra, a húsok oldalaira kérget sütünk.
Kivesszük, áttesszük egy akkora tepsibe, amiben kényelmesen elférnek. A helyükre mehet a durvára vágott hagyma, nagyon kicsit megsózzuk, majd ha megfonnyadt, jöhet a fokhagyma is. Mikor megérezzük az illatát, beletesszük a karikákra vágott répát, a paradicsompürét, aszalt áfonyát, barna cukrot, felöntjük a borral és az alaplével. Beletesszük a rozmaring- és kakukkfûágakat, felforraljuk. 5 percig fedõ alatt rotyogtatjuk, majd levesszük a fedõt és nagy lángon újabb 5 percig fõzzük. Ráöntjük a húsokra.
180 fokos sütõbe toljuk, 1-1,5 órát sütjük, a sütõ teljesítményétõl függõen.
Közben, mikor a kilátszó húsrészek nagyon megpirultak, kb. az idõ felénél megfordítjuk õket. Akkor lesz kész, ha a beleszúrt villa könnyen beleszalad.
Közben a meghámozott, nagyobb darabokra vágott krumplit megfõzzük a hámozott fokhagymával, leszûrjük, még forrón összetörjük mindkettõt. Hozzákeverjük a mascarponét és a megolvasztott vajat, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Tálaláskor néhány ek krumplipürét tányérra szedünk, melléteszünk 2 darab húst, a szafttal meglocsolva tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!