Vajkrémmel bevont karamell torta
sponsored links
Kislányom névnapjára készült ez a torta.
Õ választotta az ízesítést,
ami egyszerû tejszínes pudingos krémmel készült.
A külsõ bevonatot színezett vajkrém képezi.
Isteni íze volt!
Került rá többek között házilag készített csokidísz,
és habcsók is!
Hozzávalók:
18 cm-es olajos piskóta
Krém:
2 cs. karamell puding
15 dkg cukor
6 dl tej
2 dl tejszín
Vajrém
25 dkg vaj (nem margarin) ,
nálam a Lidl-ben kaphatóból készült
25 dkg porcukor
ételszínezék
Díszítés:
1 tábla fehér csoki a tetejére
színezék
1 tála fehér étcsoki, amibõl díszeket kreálunk
továbbá:
Elkészítés:
A piskótát elkészítjük a leírtak szerint, majd rácson kihûtjük.
A krémhez kevés tejben kikeverjük a cukorral együtt a pudingokat,
a többit feltesszük melegíteni.
Mikor forr, félrehúzzuk és belekeverjük a cukros pudingport és sûrûre fõzzük.
Átöntjük egy mûanyag tálba, mert abba könnyeben hûlik és folpackot légmentesen
ráengedve megvárjuk, amíg teljesen meghûlik a krémünk.
Addig elkészíthetjük a csokidíszt és a habcsókkal sem árt elõre dolgozni,
sõt, mindezeket napokkal elõtte is megcsinálhatjuk, hisz a habcsók esetében
órákat vesz igénybe az elkészítés.
A csokit gõz fölött megolvasztjuk, színezzük, akár több részre osztva
és buborék fóliára egyengetjük a kívánt formában.
Hûtõbe helyezve várjuk a dermedést,
majd óvatosan leválasztjuk róla a fóliát és használhatjuk is.
A habcsók a bejegyzésben leírtak alapján készüljön.
Amikor kihûlt a puding, a felvert tejszínnel gazdagítjuk.
Mielõtt belekerül a tejszín, sõt azután is,
nyugodtan dolgozzuk meg gépi habverõvel.
Ezután vágjuk a tortát 2-3 felé és rétegezzük meg a krémmel.
Helyezzük hûtõbe egy kevés idõre, hogy dermedjen.
Ezalatt készítsük el a vajkrémet.
A puha vajhoz adjunk egy csipet sót, ízlés szerinti aromát,
a porcukrot és, ha szükségesnek látjuk pár ek. hideg vizet.
Én két-igaz nem egyenlõ- , részre osztottam. Egy alap szín készült lila festékkel
és egy kevés kék.
A megdermedt tortánkat egyenletesen bevonjuk az alapszínnel, majd
a másik színnel kevert vajkrémbõl különbözõ pontokra helyezünk egy-egy adagot és
ismét átsimítjuk a tortát, melytõl foltos hatást kap.
A másik adag fehércsokit is megolvasztjuk.
Most csak vízgõz felett történt de készíthetünk vastagabb alapot is belõle,
azaz csoki ganache-t.
Ez általában 1:1 arányban készül de a fehér csokinál több legyen a csoki, mert
nem olyan sûrû a keverék, mint ét csokoládéval.
Így a melegített tejszínt apránként adagoljuk.
Amikor a csoki kihûlt de még kenhetõ, akkor színezzük és szépen elsimítjuk
a torta tetején, majd megfolyatjuk az oldalán is.
Ezt lehet kenõ késsel irányítani, vagy egyéb tégelybõl lecsorgatni.
Amikor a csoki már megdermedt jöhetnek a csokidíszeink.
Ezek oldalra történõ rögzítése egy kevés vajkrémmel történhet, mert
a tortán már megtermett vajkrém ledobná.
Picit kenjünk a habcsókra vagy csokira és szépen odaköt majd!
Használhatunk díszítésre összetört habcsókot és
cukor gyöngyöket is. :)
A színezés készülhet géllel,
vagy elõzõleg kevés alkoholban, esetleg vanília aromában oldott porfestékkel.
A pudingos krémeket sem szeretem alul értékelni, fõét, hogy nagyon ízletes és
jó minõségû termékeket kapni.
Nálam a favorit a fehér csokis, kókuszos és banános.
Elsõ kettõ csokival és kókusszal gazdagítva.
Ezekbe a pudingokba bátran tehetünk további
jó minõségû csokikat, gyümölcsöket.
A hozzáadott tejszíntõl pedig igazán selymes krémeket varázsolhatunk! ;)