Vajkrém készítése házilag - joghurttal és tejszínnel
sponsored links
Miért a házi vajkrém? Mert a boltokban kapható vajkrémek sajnos tele vannak már mûanyagokkal és egyéb oda nem való anyagokkal. Az egyik közismert és közkedvelt gyártó 200 g kiszerelésû vajkrémes dobozán az alábbiak olvashatóak az összetevõk között - a teljesség igénye nélkül: sûrítõanyag (E 1442, E 410), stabilizátorok (E 1422, E 412, E 466), savanyúságot szabályozó anyag (E 330), glükóz szirup, cukor, sovány tejpor, tejsavópor, stb. Szörnyû, hogy egy teljesen egyszerû ételt mennyire túl tudnak komplikálni a gyártók. Arról nem is beszélve, hogy ezek a vegyszerekben gazdag mûanyag vackok mennyire drágák. Mi azonban a feleségemmel nagyon szeretjük a vajkrémet, de a fent olvasható okok miatt úgy döntöttünk, utána nézünk, hogyan is lehetne ezt (is) elkészíteni házilag. Az interneten többféle alaprecept is olvasható, de ezeket nagyjából két csoportra lehet osztani: 1.) joghurt alapúak, 2.) tejföl alapúak. Jelen posztunk az elsõ változatról szól, mert az tûnt szimpatikusabbnak. Természetesen a teljesség kedvéért a második verziót is ki fogjuk próbálni. Tulajdonképpen arra kellett rájönnünk, hogy ez (is) egy nagyon egyszerû dolog, amit érdemes otthon készíteni. A jelen poszt ötletadó receptje Eszterlánc blogjában olvasható. Az arányokon kicsit módosítottunk annak megfelelõen, hogy milyen kiszerelésben kaptuk a hozzávalókat.
Megjegyzés:
Joghurtból érdemes a minél nagyobb zsírtartalmút választani, mert annál több lesz a belõle ...