Vajban sült padlizsán és paradicsom
sponsored links
A vajban történõ sütés a francia és a keleti konyhák jellegzetessége. Szinte fûszerek nélkül varázslatos ízeket produkál. Ez a recept a Közel Keletrõl származik, és lehet önálló fogás, vagy az elõételek sorában foglalhat helyet magának. Hidegen és melegen egyaránt elsõrangú. Nagyon fontos kísérõje a friss lepénykenyér, a pitta, vagy a baguet, ezekkel aztán lehet mártogatni a finom sült vajat.
Itt egyértelmûen a fõszereplõ ez az óriásira nõtt padlizsán (méretek: átmérõ 46 cm, súly 860 g) melyet már csak az õszi betakarításnál vettem észre annyira jól sikerült elbújnia, a sûrûre nõtt bokrok rejtekében. Nem is gondoltam hogy ehetõ, és amikor felvágtam feltárult tiszta fehér belseje, az éretlen magokkal. Ez azt jelenti hogy a padlizsán nincs túlérve, még nem keserû. A szeletek besózása nem a keserû íz miatt történik mint sokan gondolják, hanem azért hogy kevesebb zsiradékot szívjon magába, a sütés során.
A hagyományos hosszúkás padlizsán esetében héjastól, hosszában vágjuk a szeleteket, és tesszük ezt a lehetõ ...