Vajaskekszet a Mikulásnak!
sponsored links
Tavaly ilyenkor vezettem be, hogy kis sütivel és tejjel várjuk a Mikulást, miután a gyerkõc két és fél évesen már elég nagynak bizonyult ahhoz, hogy megértse, miért is csináljuk ezt a felhajtást. :)
Egyesült erõvel szépen kipucoltuk a kiscsizmákat, kitettük az ablakba és mellé helyeztünk egy kis tányért egy pohár tejjel és friss sütivel. Szegény Mikulás kénytelen volt hajnalok hajnalán sütit enni, hogy mire az aprónép felébred, úgy tûnjön, hogy sínen vannak a dolgok.
Idén Mikulásarcot formázó sütipecsétet vettem elõ és nekiálltam a számomra legjobb vajaskeksz-recept kikísérletezésének. Olvastam régebben valahol, hogy a shortbread-et a skótok eredetileg zablisztbõl készítették, ezért azt csináltam, hogy az itthon leledzõ teljes kiõrlésû zabkenyér lisztet kevertem sima finomliszttel. Az arányokat úgy határoztam meg, hogy a szobahõmérsékletû vajhoz apránként adagoltam a hozzávalókat és kézzel gyúrtam át, hogy érzékeljem, körülbelül milyen keménység lesz a jó. Majdnem egy egész órát pihentettem a hûtõben, hogy szépen visszadermedjen benne a vaj, de elvileg fél is elég lett volna.
Ízesítésül narancshéjat és kínai ötfûszert tettem bele, az ünnepi illatok kedvéért. Ha valakinek nincs otthon ötfûszer, nyugodtan helyettesítheti csipetnyi ánizzsal, fahéjjal, szegfûszeggel, hasonló hatást fog elérni. Eredetileg szecsuáni bors és édeskömény is van a keverékben, de ebben a kekszben úgyis a narancs aromája érvényesül jobban, így nem olyan nagy baj, ha kihagyjuk.
A kukoricakeményítõt az omlósság fokozására ...