Vajas sós kifli
sponsored links
Két nagyon kedves barátnõm már régóta emlegette nekem Limara pékségét, de én eddig nem ismertem õt... kár volt. Az elmúlt héten mindketten készítettek tõle származó recept alapján házilag istenien kinézõ sós kiflit. Sose mertem még kiflinek nekiállni itthon, eddig még csak kenyérrel, kuglóffal és kaláccsal próbálkoztam, de ma belevágtam, és biztos, hogy nem ez volt az utolsó alkalom. Férjem egybõl leült uzsonnázni belõle, amikor megjött a munkából, csak egy kérdése volt a dicséret után: Lefotóztad már? Ehetem? :) Vacsoránál kislányunk is azt mondta, hogy: Nagyon finomat sütöttél Anyuci!, szóval ilyen közönségnek nagyon szívesen sütök a jövõben is.
A recept 8 kiflire vonatkozik, de legközelebb szerintem 10-et fogok belõle készíteni, mert jó nagyok lettek:
Hozzávalók 8-10 kiflihez:
50 dkg liszt
2 tk. só
2 dl víz
3 ek. tejföl
5 dkg olvasztott vaj
2,5 dkg élesztõ
Elkészítési idõ: 3 óra kelesztéssel és sütéssel együtt
Sütési hõfok: 200°
Egy tálba szitálom a lisztet és összekeverem a sóval, majd a közepébe mélyedést csinálok, ahova beleöntöm a vizet, a tejfölt, az olvasztott vajat és belemorzsolom az élesztõt. Kézzel vagy géppel jól kidagasztom, majd meleg helyen 45 percig konyharuhával lefedve kelesztem. Kiveszem a tálból a tésztát, kinyomkodom belõle a levegõt, majd 8 gombócot készítek belõle, letakarom konyharuhával és további 15 percig kelesztem. Minden gombócból lisztezett felületen nagyjából 20 cm átmérõjû kört nyújtok, majd ovális, 2 mm vékony lappá nyújtom tovább õket úgy, hogy csak magamtól távolodó irányba nyújtom már.
Tipp: Amennyiben "letekerhetõ" kiflit szeretnénk, akkor ebben a szakaszban meg kell kenni szobahõmérsékletû vajjal a tésztát - erre nem egy sütés után jöttem persze rá, hanem Limara tippje ez.
Feltekerem úgy mint amikor kakaós csigát készítek vagy palacsintát töltök, és közben a széleit magam felé sodrom, majd kifli formára hajlítom. Sütõpapírral bélelt tepsire helyezem õket nagyjából 5 cm-re egymástól, letakarom konyharuhával és további 30 percig kelni hagyom, de közben elõmelegítem a sütõt. Elhelyezek egy fém tálat a sütõ aljában, amibe majd 1 dl forró vizet fogok önteni. A megkelt kifliket lespriccelem vízzel és megszórom nagyszemû sóval, majd a sütõbe tolom, a tálat megtöltöm a vízzel és gyorsan becsukom a sütõ ajtaját, majd 20-25 perc alatt szép barnára sütöm õket. Amikor elkészült, a vizes edényt kiveszem, a sütõ ajtaját kitámasztom és a lekapcsolt sütõben további 5 percig bent hagyom a kifliket, majd rácsra szedem és újra megspriccelem egy kevés hideg vízzel, így hagyom õket kihûlni.