Vajas pogácsa

2011-09-26

sponsored links


Megint csak pogácsa, de mit csináljak, ha nagy pogácsarajongók vagyunk. Én szeretem sütni, a családom szereti enni (na jó, én is). A pogácsa nálam szinte mindig hajtogatott. Ha nincs sok idõm kivárni a hagyományos hármas, négyes hajtogatást, akkor a vékonyra nyújtott tésztát miután megkentem a töltelékkel, egész egyszerûen feltekerem, mint a beiglit. Kissé ellapítom és félbehajtom.  Letakarva hagyom 30 percet pihenni, majd nyújtom, szaggatom, ismét pihentetem, és végül mehet a sütõbe.
Sokan kérdezik, hogy mitõl dõlnek el a hajtogatott pogácsák. Nos, ennek több oka is lehet. 
Egyrészt figyelni kell nyújtáskor, hogy a tészta igencsak nõni fog, tehát a pogácsa átmérõje és magassága arányos legyen. Szaggatáskor arra is ügyelni kell, hogy úgy nyomjuk a szaggatót a tésztára, hogy a kiszakított tészta körben egyenletes vastagságú legyen, ne nyomja össze az egyik oldalát a forma.
Másrészt megfelelõ ideig kell keleszteni a már kiszaggatott pogácsákat is, mert a keletlen tészta a magas hõtõl hirtelen fog nõni és akkor bizony dõlni fog.
Harmadrészt a megkelt tésztát tojással úgy kell lekenni, hogy az oldalára ne csorogjon le, mert a tojáslé összeragasztja ott a tésztát, csak a másik része tud emelkedni, így megint csak biztos, hogy dõlni fog.
Mindezektõl függetlenül én egyszerûen rajongok a csálé, eldõlt pogácsákért.

Hozzávalók:  ...

Folytats a blogon ... limarapeksege.blogspot.com/2011/09/va...

sponsored links

Keres?s