Vajas piskóta meggyel
sponsored links
Ezt a klasszikus “teasütit” is lehet még tökéletesíteni: egy kis vajtól és tejszíntõl a tésztája még tömörebb és puhább lesz, az aromás citromhéjtól és a savanyú meggyszemektõl pedig így is könnyû, nyári sütemény marad.
Igaz, hogy a friss meggy szezonja már lejárt és csak elvétve találhattok (feltehetõleg import változatot) piacokon, de ez a süti ugyanolyan finom mirelit és befõttként eltett meggyel is. Ha frissítõbb végeredményt szeretnénk, a cukrozatlan mirelit változatot javaslom, ami mindig a legérettebb szemeket tartalmazza, így garantáltan olyan lesz, mintha friss meggyet használtunk volna. Amúgy bármilyen idénygyümölccsel nagyon finom ez a puha vajas piskóta, akár sárgabarackkal is kipróbálhatjátok!:)
Hozzávalók:
- 40 dkg meggy (magozott súly)
- 3 tojás
- csipet só
- 10 dkg porcukor
- 15 dkg puha vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- fél citrom leve
- 1 citrom reszelt héja
- 0,5 dl tejszín
- 7 ek. liszt
- 0,5 tk. sütõpor
Elkészítés
- A meggyet kimagozzuk, ha befõttet használunk, lecsepegtetjük.
- A tojásokat szétválasztjuk.
- A fehérjékbõl 3 ek. porcukorral és egy csipet sóval kemény habot verünk.
- A sárgákhoz hozzáadjuk a maradék porcukrot és a vaníliás cukrot és addig keverjük, míg egészen világos sárga színû lesz.
- A vajat felolvasztjuk, majd a cukros tojássárgájához adjuk.
- Hozzáreszeljük a citrom héját, hozzáadjuk fél citrom levét, majd a tejszínt is és az egészet simára keverjük.
- A tojásfehérje habot óvatosan a masszába forgatjuk.
- A sütõporral elkevert lisztet fokozatosan hozzákeverjük.
- A sütõformát kivajazzuk és kilisztezzük, majd belesimítjuk a masszát.
- Óvatosan belenyomkodjuk a meggyszemeket.
- 180 fokra elõmelegített sütõbe toljuk, ahol 20-25 perc alatt aranybarnára sül.
És porcukorral megszórva, langyosan tálalhatjuk is az illatos, puha piskótánkat:)