Vajas palacsinta eperrel
sponsored links
Fel a kezeket, ki szereti a palacsintát? Ezt a vajas tésztás, friss epres verziót akkor imádni fogjátok! Még engem is meggyõzött, pedig én nem tettem volna fel a kezem..:)
Tényleg nem szeretem a palacsintát. Azaz inkább úgy mondom, hogy eddig nem szerettem. Ez a recept ugyanis felülírta teljesen a korábbi égett olajszagú, nyálkás valamit, amibõl maximum 1 darab/év volt az adagom, az is annyi túróval, hogy ne érzõdjön a tészta. Ez az édeskés vajas ízû, tömör tészta egészen más dimenzió, még töltelék nélkül, porcukorral is tökéletes, a friss eper hozzá pedig csak plusz. Kicsit macerásabb ugyan elkészíteni, mint a hagyományos változatot, de higgyjétek el, megéri a türelmet! A recept eredeti változata itt található.
Hozzávalók
(kb. 10-12 db)
- 15 dkg vaj
- 4 db tojás
- 2 dkg cukor
- 15 dkg liszt
- 2 dl tej
- 2 dl ásványvíz, szénsavas
- 1 csipet só
Friss eper és porcukor a tálaláshoz
Elkészítés
- Elõször a barnított vajat készítjük el: egy serpenyõben elkezdjük hevíteni a vajat, addig amíg aranybarna színû, és enyhén dió illatú lesz. Hagyjuk szobahõmérsékletûre hûlni.
- A tojást kissé felhabosítjuk, majd a cukorral és a liszttel és a csipet sóval simára keverjük.
- Hozzáadjuk a tejet, majd fokozatosan az ásványvizet is.
- Végül folyamatos kevergetés mellett hozzácsorgatjuk a vajat is. Teljesen simára keverjük.
- A tésztát 15-20 percet pihentetjük, majd forró serpenyõben, zsiradék nélkül kisütjük a palacsintákat.
- Az epret megmossuk, felkockázzuk és ízlés szerinti mennyiségû cukorral pürésítve, vagy csak kockára vágva töltjük a palacsintákba.
- A palacsintákat a friss eperrel megtöltve, és porcukorral megszórva tálaljuk.