Vajas kenyér
sponsored links
A napokban kicsit nosztalgiáztam, errõl szeretnék mesélni.
Csodaszép gyermekkorom volt. Ugyan a szüleim látástól mikulásig dolgoztak, a nagymamám volt egész nap velem - amikor nem voltam iskolában - illetve Õ fõzött minden nap rám, ebédre. Soha nem voltam menzás.
Ikerházban laktunk a nagyszüleimmel, pontosabban a házunk abban a részében, melyet nem államosítottak. Még két idegen család élt a ház két, leválasztott részében. Azért volt ilyen nagy a ház, mert a dédapám pékségének péküzeme is itt volt egykoron az épületegyüttesben.
A dédapám volt a híres debreceni Schneider pék, hétköznapi nevén a Nyíl utcai pékség, megbecsült pékmestere. A mi korosztályunknál még fogalom számba megy a kenyér, amit itt lehetett kapni.
Mostanában még többet gondolok rá, mivelhogy "átvettem a stafétát" és magam is nagyszerû kenyereket sütök. Békebeli kovászos kenyereket.
Évekkel ezelõtt a természetes kovász ihletett meg a kenyérsütésre, megelégeltem az élesztõs, felfújt, elõsütött kenyereket. Mára a kovász a kisujjamban van.
Még természetes adalékokat sem használok, és kézzel dagasztok. Rettenetesen ...