Vajas kenyér

2012-02-28

sponsored links


A napokban kicsit nosztalgiáztam, errõl szeretnék mesélni.

Csodaszép gyermekkorom volt. Ugyan a szüleim látástól mikulásig dolgoztak, a nagymamám volt egész nap velem - amikor nem voltam iskolában - illetve Õ fõzött minden nap rám, ebédre. Soha nem voltam menzás. 

Ikerházban laktunk a nagyszüleimmel, pontosabban a házunk abban a részében, melyet nem államosítottak. Még két idegen család élt a ház két, leválasztott részében. Azért volt ilyen nagy a ház, mert a dédapám pékségének péküzeme is itt volt egykoron az épületegyüttesben.

A dédapám volt a híres debreceni Schneider pék, hétköznapi nevén a Nyíl utcai pékség, megbecsült pékmestere. A mi korosztályunknál még fogalom számba megy a kenyér, amit itt lehetett kapni. 
Mostanában még többet gondolok rá, mivelhogy "átvettem a stafétát" és magam is nagyszerû kenyereket sütök. Békebeli kovászos kenyereket.

Évekkel ezelõtt a természetes kovász ihletett meg a kenyérsütésre, megelégeltem az élesztõs, felfújt, elõsütött kenyereket. Mára a kovász a kisujjamban van.
Még természetes adalékokat sem használok, és kézzel dagasztok. Rettenetesen ...

Folytats a blogon ... nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2...

sponsored links

Keres?s